V centru Kostka plánují otevřít ergoterapii i cvičný byt

Cesta životem bez bariér plánuje v Centru služeb KOSTKA v Kvapilově ulici v Kutné Hoře další rozšíření služeb pro děti a mládež s tělesným, mentálním a kombinovaným postižením. Organizace pomáhá handicapovaným dětem již od roku 2006, kdy vedle odstraňování bariér na veřejně přístupných místech začala nabízet plavání a další škálu sportovních aktivit pro zdravotně postižené děti, čili aktivit, které v minulosti v regionu chyběly. Centrum KOSTKA je v provozu od roku 2019. Soustřeďuje rehabilitační služby, pohybovou terapii therasuit, odlehčovací ambulantní a terénní sociální služby a součástí objektu je i komunitní centrum. V březnu Cesta životem bez bariér zahájila rekonstrukci druhé části objektu, kde plánuje otevřít ergoterapii, cvičný byt, který bude využíván i pro potřeby odlehčovací služby, a tělocvičnu vybavenou prvky senzorické integrace. 

Senzorická integrace je terapie, která podporuje příjem a zpracování informací prostřednictvím lidských smyslů. Využívat ji budou moci nejen stávající klienti centra, čili děti s mozkovou obrnou, neurologickými vadami a další. Tato metoda je podle slov Petry Hnátové, zakladatelky a předsedkyně organizace Cesta životem bez bariér, velmi prospěšná i pro děti s poruchou autistického spektra a s ADHD. Z původní garáže vznikne při rekonstrukci vstupní recepce s obchůdkem, kde si bude moci veřejnost zakoupit výrobky klientů centra KOSTKA. V nástavbě dílen vzniknou administrativní prostory.

Celkové náklady na rekonstrukci se z původních 13,5 milionu korun nárůstem cen materiálu vyšplhaly až na 18 milionů s DPH. To si vyžádá vyšší spoluúčast k pětadevadesátiprocentní dotaci, kterou organizace na tento projekt získala. „Počítali jsme se spoluúčastí do milionu korun a střádali na to peníze. Nyní po dramatickém nárůstu cen způsobených pandemií a také válkou na Ukrajině budeme muset zajistit o více než čtyři miliony korun více. Stavební práce by měly být hotovy do konce listopadu,“ podotkla Petra Hnátová, že slavnostní otevření nových prostor by se mělo uskutečnit na jaře.

Mezi novější aktivity v centru KOSTKA patří cvičná dílna, která je pro zájemce se zdravotním handicapem otevřena bezplatně každé úterý. Výrobky, které v dílně vzniknou, se organizace snaží prodávat na trzích a získává tak prostředky pro další investice ve prospěch zdravotně znevýhodněných dětí. Vznikají nejen rukodělné výrobky. Šikovné klientky začaly pod odborným vedením péci i výborné sušenky, mazance. „Novinkou je také sportovní kroužek, který jsme zahájili loni v listopadu. Je každé pondělí od 16 do 17 hodin v tělocvičně Základní školy Jana Palacha v Kutné Hoře. Zatím tam dochází do pěti dětí s různými handicapy. Věřím však, že i sportovní kroužek si najde více příznivců a budeme moci děti po společné rozcvičce rozdělit do skupin a s dětmi na vozíku se zaměřit na bocciu a podobné sporty. Když jsme začínali s plaváním, měli jsme jen tři plavce, teď jich už máme 39,“ dodala představitelka organizace a dodala, že ve čtvrtek od 16 do 18 hodin je v centru KOSTKA kroužek nazvaný Šikovné ručičky, určený pro pečující osoby, ale v případě volné kapacity otevřený i pro veřejnost. „Při kroužku souběžně nabízíme i odlehčovací službu pro maminky, aby se mohly věnovat tvořivé činnosti a na chvíli si odpočinuly od náročné péče. Sháníme pomocníka, dobrovolníka, který by měl chuť se k nám přidat. Podmínkou je, aby uměl hrát na nějaký hudební nástroj a měl odvahu pomoci nám v plánovaném hudebně dramatickém kroužku,“ podotkla Petra Hnátová a připomenula, že mezi další aktivity Cesty životem bez bariér patří i pobytové akce, sportovní soustředění, prázdninové pobyty, lyžařský výcvik.

„Klientem centra je můj dvaadvacetiletý syn, který je vozíčkář. V centru Kostka využívá hlavně rehabilitaci, která má kladný vliv na pohyb, zdraví, ale využívá i dalších nabízených aktivit. Bonusem je, že do centra Kostka chodí rád. Panuje tam příjemné kamarádské prostředí, což je určitě přínosné pro socializaci,“ řekla Iveta Bělohlávková a doplnila, že již téměř jedenáct let syn pravidelně dojíždí na kroužek plavání, který Cesta životem bez bariér nabízí.

„Děkuji městu Kutná Hora, které nás podporuje nejen v plavání, plaveckých závodech Kutnohorská vlnka, které pořádáme, ale i při výletech, příměstských dnech,“ řekla Petra Hnátová. Organizace každoročně zahajuje plesovou sezonu v Lorci benefičním plesem. Ten bude 11. listopadu v KD Lorec. Vyhledávaná je i benefiční akce Festival na zelené louce. Letošní festival by se měl uskutečnit v termínu 9. září a bude naposledy na táborové základně Zbožňov.

Monika Pravdová

Zavřít menu