Rada kraje na svém zasedání 10. listopadu hodnotila výsledky výběrového řízení na pronájem části nemovitosti v areálu Jezuitské koleje a schválila jeho vítěze – Academii Rerum Civillium – Vysokou školu politických a společenských věd z Kolína.

 

„Tendr na pronájem části koleje vyhodnotili krajští radní a vybrali školu Academia Rerum Civilium – Vysokou školu politických a společenských věd,“ sdělila včera mluvčí hejtmanství Nicole Mertinová. Škola přesune své sídlo 
z Kolína. Středočeský kraj tento způsob využití části Jezuitské koleje plánoval už dříve.
„Naším záměrem bylo využít uvolněné prostory v areálu pro vysoké školství, které by přivedlo studenty po vzoru dalších středočeských měst i do Kutné Hory. Předpokládaná spolupráce školy se Středočeským krajem a GASK prospěje všem kraji, GASKU i škole a bude obohacením doprovodného programu i všem návštěvníkům,“ říká radní pro kulturu a památkovou péči Zdeněk Štefek.
Vysoká škola politických
a společenských věd v Kutné Hoře se bude zabývat i pořádáním konferencí, letní školy a nabídne také výuku cizích jazyků a pomoc s výstavami GASK, včetně vzájemné propagace a podpory. Počítá i se zařazením volitelných předmětů, které by vyučovali odborníci z GASK či s rozšířením kurzů pro seniory.
Současný ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) už dříve jednal s vedením Univerzity Karlovy, aby v Kutné Hoře otevřela svou pobočku a ještě ve funkci náměstka středočeského hejtmana pro regionální rozvoj usiloval, spolu s tehdejším hejtmanem Davidem Rathem o to, aby v Jezuitské koleji sídlila nová školní instituce, takzvaná Královská univerzita. Měla mít různé fakulty ve větších městech regionu. Nakonec ze záměru sešlo, narazil na většinový odpor vlády i zákonodárců.

(red)

.

Zavřít menu