V Rytířském sále usedli v zastupitelských lavicích žáci kutnohorských škol

První zasedání Rady školních parlamentů Kutná Hora v novém školním roce se konalo 19. září v Rytířském sále Vlašského dvora za účasti zástupců kutnohorských základních a středních škol, koordinátora RŠPKH a zástupce Eduzměny.

V úvodu představila stávající předsedkyně RŠPKH Nela Machková fungování parlamentu, jeho smysl a význam pro žáky i město samotné, jeho dosavadní a budoucí aktivity. Jelikož v jednacím sále usedla řada nováčků, vyzvala Lucie Francová, koordinátorka Rady školních parlamentů Kutná Hora a zároveň vedoucí oddělení školství a kultury přítomné žáky, aby se krátce představili. Kateřina Špalková, místostarostka města, informovala o projektu Aktivní škola, jehož součástí je i kampaň Pěšky do školy, pěšky městem. Setkání se účastnila i zástupkyně NF Eduzměna, nově Centra podpory vzdělávání Kutnohorsko, Klára Kolmanová, která představila aktivity Centra ve školách a možnosti podpory aktivit iniciovaných samotnými žáky. Lucie Francová seznámila zástupce škol s dosavadními přípravami připomenutí 35. výročí Dne boje za svobodu a demokracii a Mezinárodního dne studentstva a vyzvala jednotlivé školy k zapojení formou, která jim bude nejlépe vyhovovat. I s ohledem na blížící se oslavy 17. listopadu se bude další zasedání RŠPKH konat již za necelý měsíc a to 10. října.

Hlavním a posledním bodem programu byla volba předsedy a místopředsedy RŠPKH pro tento školní rok. Pozici předsedkyně obhájila Nela Machková z Gymnázia Jiřího Ortena, Aleše Sluku z VOŠ, SPŠ a JŠ Kutná Hora vystřídal na pozici místopředsedy Adam Štěrba, též z Gymnázia Jiřího Ortena. Volba členů širšího výboru proběhne na příštím zasedání RŠPKH v říjnu.

pra

Zavřít menu