V sobotu 6. ledna vyjdou do kutnohorských ulic tříkráloví koledníci s prosbou o dar na pomoc lidem v nouzi a přáním všeho dobrého v novém roce

Tři králové se, po požehnání v kostele sv. Jakuba a v sedlecké katedrále Nanebevzetí Panny Marie a sv. Jana Křtitele, vydají v sobotu 6. ledna 2024 do kutnohorských ulic, aby lidem popřáli zdraví, štěstí a dlouhá léta a poprosili o dar na pomoc potřebným. Koledníci zazpívají tříkrálovou koledu v tento den také v Čáslavi, Poděbradech a okolních obcích.

„Stejně jako v loňském roce i letos výtěžek tříkrálové sbírky podpoří realizaci sociálních služeb pro seniory, osoby s duševním onemocněním a se zdravotním postižením, které poskytuje naše charitní Centrum Přístav v ulici Jiřího z Poděbrad. Zejména osob s duševním onemocněním každý rok přibývá,“ říká Robert Otruba, ředitel Oblastní charity Kutná Hora. A dodává, že část výtěžku věnuje charita na provoz Dobrovolnického centra, které zajišťuje dobrovolnické programy v nemocnicích, domovech sociální péče nebo ve střediscích charity.

„Tříkrálová sbírka  spojuje malé koledníky se všemi, kteří přispívají a skrze ně i ty, kteří tu pomoc potřebují,“ zamýšlí se nad smyslem sbírky Marek Orko Vácha, římskokatolický kněz, pedagog, spisovatel a skaut. Připadá mu bezvadná v tom, že díky principu solidarity pomáhá těm, kteří z důvodu věku nebo nemoci takové štěstí jako my nemají. A také říká: „Národ bude silný jen ve chvíli, kdy se dokáže postarat o své slabé. Národ bude bohatý, když se dokáže postarat o své chudé a národ bude zdravý, když se dokáže postarat o své nemocné.“ Celé jeho zamyšlení si můžete pustit na webu www.trikralovasbirka.cz.

A jak můžete do letošní Tříkrálové sbírky přispět?

Tříkrálovou sbírku můžete podpořit darem do tříkrálových pokladniček, se kterými půjdou ulicemi malí koledníci v sobotu 6. ledna. Několik statických pokladniček najdete také od 3. ledna ve městě. Jsou to lékárny Astera, U Jednorožce, U Bílého medvěda nebo u Zlatého Hada. Pokladnička bude v kostele sv. Jakuba a v sedlecké katedrále Nanebevzetí Panny Marie a sv. Jana Křtitele. Dále v Informačních centrech na Palackého náměstí a v Sedlci. Za umístění děkujeme také restauracím Dačického a Dobrá Menu. Pokladničku nám již tradičně umisťují naši partneři Philip Morris ČR a Foxconn Česká republika. Přispívat do statických pokladniček můžete až do 14. ledna. Celý seznam najdete na webu www.kh.charita.cz/trikralova-sbirka/.

Dar můžete poslat také z pohodlí svého domova od 1. ledna do 31. ledna 2024 bezhotovostně na účet sbírky 66008822/0800 s variabilním symbolem 777955011. Další možností je online pokladnička na webu www.trikralovasbirka.cz, kde zadáte PSČ vašeho města nebo obce. Do online pokladničky lze přispět po celý rok 2024.

Srdečně Vás také zveme na již tradiční tříkrálový koncert, který se uskuteční v neděli 7. ledna 2024 od 16:00 v sedlecké katedrále Nanebevzetí Panny Marie a sv. Jana Křtitele. Na varhany zahrají studenti konzervatoře pod vedením Mgr. Aleše Bárty. Výtěžek dobrovolného vstupného poputuje na Tříkrálovou sbírku Oblastní charity Kutná Hora.

Děkujeme všem králům a královnám za koledu, dárcům za štědrost a všem dobrovolníkům a partnerům za ochotu a pomoc se sbírkou.

Marcela Mommersová, Oblastní charita Kutná Hora

 

Zavřít menu