Ve věku 89 let zemřel pan Zdeněk Šlejtr
Zdeněk Šlejtr na snímku vpravo. Foto: L. Marek

V úterý 17. listopadu 2020 zemřel ve věku 89 let pan Zdeněk Šlejtr. Celý život byl věrný skautským ideálům. V letech 1952–1954 byl vězněn za protistátní činnost, když ho kutnohorský Lidový soud odsoudil za podvracení republiky a vyzvědačství. Byl skautem, oldskautem, členem Konfederace politických vězňů. Aktivně se zapojoval i do společenského života ve městě. Z jeho iniciativy byl v Kutné Hoře postaven pomník Miladě Horákové. Zasloužil se o umístění pamětní desky na hrobu kutnohorského rodáka kapitána Emanuela Vosky.

Pan Zdeněk Šlejtr v roce 2014 obdržel v Tylově divadle od dr. Ivo Šance Cenu starosty města, a to v oblasti vzdělávání a volného času za „dlouholetou činnost ve vedení Konfederace politických vězňů i za to, jakým způsobem připomíná tato organizace dějiny totalitních režimů v naší zemi, a napomáhá tak chápání historických souvislostí zejména mezi mladými lidmi“. Čest jeho památce!

red

Vzpomínky na Zdeňka Šlejtra, pamětníka poválečného skautingu v Kutné Hoře, tak jak je sepsali kutnohorští skauti: 

Bratr Štejtr, mezi skauty známý pod přezdívkou Valda, byl od svého vstupu do Junáka v roce 1945 celoživotně oddaný skautským ideálům. Ty jej přiměly i k neskrývanému nesouhlasu s vývojem v Československu po roce 1948. Za své postoje a „reakční činnost“ byl v 50. letech soudně trestán a uvězněn.

Skautingu zůstal věrný i ve zralém věku, kdy se po roce 1989 zapojil do práce oldskautského klubu v kutnohorském středisku Přístav Dobré naděje. Podílel se také na vytvoření klubového znaku.

„Už krátce po vstupu do Junáka byl Zdeněk v oddíle kutnohorských skautů pověřen vedením družiny vlčat,“ vzpomíná na Valdovy skautské začátky členka klubu OS Eva Zahradníčková. „Není bez zajímavosti, že v témže chlapeckém oddíle vedli další dvě družiny pozdější populární herec Rudolf Jelínek a vysoký armádní důstojník Vojenské akademie Václav Novák. Skautské klubovny byly tehdy u dvou rybníčků v Milerce, kde dnes stojí plavecký bazén a zimní stadion.“

S dalšími vzpomínkami na Zdeňka Šlejtra se podělil vedoucí klubu oldskautů ze Světlé nad Sázavou Josef Kopecký – Bill. „Počátkem 90. let jsme ve Světlé založili tradici každoročního putování do kolébky českého skautingu – Orlovská šlápota. Díky Valdově zápalu pro myšlenku vzpomínkového pochodu se akce stala vlastní i skautům z Kutné Hory. On sám aktivně pomáhal s organizací mnoha ročníků a dokonce napsal i text hymny této akce s názvem Skautské Orlovy.““

V roce 1994 se Valda s dalšími českými skauty vydal jako návštěvník také do Nizozemska, kde v Drontenu proběhlo Evropské skautské jamboree. „Chtěli jsme poznat, jak se skautuje v zahraničí, a toto byla vítaná příležitost,“ vzpomíná na společnou cestu opět Josef Kopecký.

„Odjížděli jsme z Děčína a chvíle do odjezdu vlaku jsme si s Valdou chtěli zkrátit procházkou v parku před nádražím. Všimla si nás ale skupina výrostků, kteří trousili posměšky na naše skautské kroje. Dokonce se proti nám postavili do bojového postoje. Valda měl na hlavě nasazený skautský klobouk, přikročil k nejbližšímu z posměváčků, rázně jej uchopil za flígr a řekl: ´Víš, co to je? – a ukázal na klobouk. Tak, abys věděl, takové nosí příslušníci Kanadské jízdní policie! A se spratky, jako jsi ty, se vypořádáme v cuku-letu!´ Parta výrostků ustrnula a rychle se nám klidila z cesty,“ dodává s úsměvem Bill vzpomínku na závěr.

Stejně aktivně, jak Valda skautoval, se zapojoval i do společenského života ve městě a práce pobočky Konfederace politických vězňů. Z jeho iniciativy byl v Kutné Hoře postaven pomník popravené demokratické političky a vlastenky Milady Horákové. Pomník byl odhalen v roce 2004 poblíž centra města, v parčíku, který byl při této příležitosti pojmenován – rovněž z Valdova podnětu – Sady JUDr. Milady Horákové.

Zdeněk Štejtr měl zásluhu také na zřízení pomníku na hrobu kutnohorského rodáka kpt. Václava Emanuela Vosky, aktivního účastníka první a druhé odboje. Jako zpravodajský důstojník se Voska po válce stal předmětem zájmu Státní bezpečnosti, byl zatčen a ve vykonstruovaném procesu v roce 1954 odsouzen na deset let vězení. Se silně podlomeným zdravím byl sice v roce 1960 podmínečně propuštěn, ale záhy na to zemřel. Je pohřben ve svém rodišti v Kutné Hoře. Jeho jméno nese také jedna z kutnohorských ulic, o což se také velkou měrou přičinil Zdeněk Šlejtr.

Z dalších aktivit skauta Zdeňka Šlejtra – Valdy ve prospěch města a společnosti je dobré ještě připomenou jeho publicistickou činnost, kterou přetavil do brožurky Kutná Hora a české státnosti.

www.kmendospelych.skauting.cz, foto: Ladislav Marek

 

 

Zavřít menu