Výlovy rybníků ve správě Městských lesů a rybníků Kutná Hora vrcholí, zbožňovští kapři jsou určeni na vánoční trh

Podzimní výlovy deseti rybníků ve správě Městských lesů a rybníků vrcholí. V úterý 24. listopadu byl na řadě největší z nich, a to rybník Zbožnov u obce Senetín. Z předchozích výlovů byla většina ryb určena na prodej, převážně do sportovních vod a zbytek rybáři vypustili zpět do městských rybníků. Právě zbožnovský kapr je určen pro vánoční trh.

Rybník Zbožňov o rozloze více než 18 hektarů začali rybáři k výlovu připravovat měsíc předem a to postupným upouštěním vody. Pokud by zvedli stavidlo naráz, voda z rybníka by prý vytekla během devíti dnů a zaplavila by okolní pozemky pod hrází rybníka.

Je chladné podzimní ráno 24. listopadu. Rybáři se sešli před sedmou hodinou na sádkách a společně vyráží k rybníku Zbožňov. Tráva je pokrytá jinovatkou a rozblácené cesty zpevnil mráz. Pod hrází vypuštěného rybníka panuje čilý ruch. Tým rybářů pod vedením Josefa Víty, šéfa střediska rybářství ve společnosti Městské lesy a rybníky Kutná Hora je sehraný a každý tu má svou úlohu. Jedni rybáři podběrákem vytahují šupináče ze záchytného rybníčku do kádí, další je třídí, váží a nakládají pak na korbu do nádrží. Když jsou nádrže na korbě plné ryb, převážejí je do sádek v Opatovicích. Je potřeba rozhodit síť v záchytném rybníčku a kapříky přitáhnout kolegům ke břehu. Proto ti rybáři, kteří jsou oděni ve vodou nepropustných oblecích, vstupují do vody mezi šupináče a utahují síť.

„Dnes lovíme největší rybník. Jaká bude produkce v letošním roce a kolik ryb bude na vánoční trh, se teprve ukáže. Věříme, že by to mělo dopadnout dobře,“ řekl Stanislav Peroutka, jednatel společnosti Městské lesy a rybníky. Na výlov rybníka Zbožňov se přijel podívat také starosta města Kutné Hory Josef Viktora.

„Výlov ještě není u konce, ale zatím to vypadá dobře. Ryba je pěkná, kapři mají průměr kolem třech kil,“ podotkl Josef Víta s tím, ve zbožnovském rybníku jsou z 95 procent kapři, ale také jsou tu amuři, štiky a candáti. „Prodej zbožnovských vánočních kaprů bude stejně jako v minulých letech na sádkách v Opatovicích. Ceny zůstanou stejné jako v loňském roce,“ dodal Stanislav Peroutka.

Podle rybářů patří zbožnovský kapr k vyhledávaným na štědrovečerní stůl. Jak doplnil Josef Víta, je to dáno podložím rybníka a jeho kvalitou. V minulosti ho předčil jen kapr z Katlova, ten ale už obhospodařuje Jakub Vágner, který ho má v dlouhodobém pronájmu. Zbožňovský rybník je pro Městské lesy a rybníky hlavním zdrojem kaprů pro vánoční trh.

Po rybníku Zbožňov čeká rybáře ještě výlov rybníka Nové Petrovice u Petrovic.

Monika Pravdová

Zavřít menu