Novinkou v expozicích Vlašského dvora bude i nově zpřístupněné sklepení se záhadou ztraceného stříbra

Instalace nových expozic v někdejším sídle králů, Vlašském dvoře, vrcholí. Termín jejich dokončení je 31. listopadu. Slavnostní otevření expozic, které bylo plánováno na 9. prosince, považuje ředitelka Průvodcovské služby Kutná Hora Andrea Kapounková z důvodu mimořádných opatření za nereálné.

„Nové expozice, které návštěvníkům nabídnou příběhy králů a poutavou interaktivní formou představí i zpracování stříbra, si zaslouží slavnostní otevření. O vývoji situace budeme občany aktuálně informovat na webových stránkách, případně na FB, instagramu Průvodcovské služby a také na webových stránkách města,“ upozornila Andrea Kapounková a doplnila, že jakmile vládní opatření pominou, slavnostní otevření by se mohlo uskutečnit například v některou adventní neděli.

Vedle královských komnat českých panovníků se návštěvníci mohou těšit na nově zpřístupněné sklepení, ve kterém bude expozice Záhada ztraceného stříbra. Její součástí je prolézačka pro malé i velké. Bývalá tělocvična, která byla do současné doby využívána pro skladové prostory, se proměnila v královskou mincovnu. V polovině listopadu řemeslníci dokončovali domečky, ve kterých jsou znázorněny jednotlivé procesy zpracování stříbra. Tato expozice, ve které je vystaven originál pražského groše, je zakončena i jeho ražbou. Těšíte se?

Monika Pravdová

Zavřít menu