Večer  sokolských  světel  bude  8.  října  připomínkou  sokolů, kteří zahynuli během tří domácích odbojů

Kutnohorští sokolové 8. října od 18.45 hodin v podvečer připomenou a uctí památku bratří a sester, kteří zahynuli během tří domácích odbojů. Večer sokolských světel, který se koná při příležitosti Památného dne sokolstva, se uskuteční za dodržení platných mimořádných opatření za omezeného počtu účastníků. „Malý lampionový průvod v počtu do dvaceti lidí vyjde od pomníku 17. listopadu u chrámu sv. Barbory k pomníku na náměstí  Národního odboje, kde bude v časovém rozmezí zhruba od 18.50 do 19.10 hodin položena květina, zazní krátký proslov, hymna a píseň Lví silou. U pomníku budou zapáleny svíce, každý plamen za jednu sokolskou duši,“ řekla starostka T. J. Sokol Pavlína Šimůnková s tím, že v případě deště je

sraz účastníků přímo na náměstí Národního odboje.

Dne 8. 10. 1941 bylo gestapem zatčeno více než 1500 sokolů, většina z nich se již domů nevrátila. Sokolové byli nejlépe organizovanou odbojovou skupinou v protektorátu. V roce 2019 byl Památný den sokolstva prohlášen Významným dnem ČR.

„Jako   projev   úcty   k   padlým  a umučeným sokolům si každý může 8. října  připnout na klopu sokolskou kokardu. Kokardy jsou k zakoupení v Cafe 21 a v Městské knihovně Kutná Hora. K pietnímu aktu se mohou zájemci připojit zapálením  svíčky  u  památníku na náměstí Národního odboje kdykoli během dne a večera,“ dodala Pavlína Šimůnková.

Monika Pravdová

 

Zavřít menu