Vzpomínková akce Jom ha-Šoa byla připomínkou kutnohorských obětí holocaustu i poselstvím

Jom ha-Šoa, veřejné čtení jmen obětí holocaustu se uskutečnilo 6. května na prostranství před kutnohorskou knihovnou. Z reproduktorů zněla jména mužů, žen a dětí, pro svůj původ diskriminovaných a nesmyslně zavražděných nacistickým režimem. Do maratonu čtení jmen a stručných osudů obětí nacistické persekuce se zapojili spolu s představiteli a zástupci města Kutné Hory, kutnohorské knihovny, která vzpomínkovou akci pořádala, také žáci ZŠ Jana Palacha, studenti průmyslové školy a zájemci z řad veřejnosti.

Jak v úvodu připomenula Lenka Frankovicová, letošní ročník celostátní vzpomínkové akce Jom ha-Šoa byl věnován příběhům lidí, kteří se sice vyhnuli hromadným deportacím v letech 1939 – 1943, ale až do konce války žili v nejistotě a ohrožení. Byli to zejména lidé, žijící ve smíšených manželstvích a jejich děti, ale i lidé, kteří se po dobu války ukrývali a museli se spolehnout na pomoc svých zachránců.

Součástí doprovodného programu byla v sále kutnohorské knihovny projekce krátkého dokumentu studenta prvního ročníku kutnohorské průmyslovky Karla Záhorky s názvem Holocaust- příběh žida Ing. Viktora Grafa a na doprovodných panelech před knihovnou bylo možné zhlédnout, jak projekt vznikal, co bylo jeho cílem. Připomenuta byla i osobnost doktorky Dagmar Lieblové

M. Pravdová

Zavřít menu