Z preventivních důvodů proti možnému šíření koronaviru byl vyhlášen zákaz návštěv v nemocnici i domově Barbora,

V souvislosti s možným šířením virového onemocnění způsobeného novým typem koronaviru (Covid – 19)  začal Středočeský kraj již v pátek uzavírat z preventivních důvodů některé své domovy seniorů, v nichž uplatnil zákaz návštěv. Zákaz návštěv platí i pro Domov Barbora Kutná Hora. Na základě aktuální epidemiologické situace dochází s okamžitou platností od 3. března 2020 k zákazu návštěv pro celé pracoviště Nemocnice Kutná Hora.

K dnešnímu dni to 2.3. epidemiologové na Kutnohorsku neevidují žádné potvrzené onemocnění koronavirem.  Stejně jako u chřipky je doporučenou prevencí proti nákaze koronavirem dodržování základních hygienických návyků, tedy hygieny rukou, používání dezinfekčních prostředků na ruce, dodržování respirační hygieny, etikety kýchání, nezdrožování se v prostorech s velkým počtem osob, pestrá strava a dostatečný přísun vitamínů atd.

Epidemiologové na Kutnohorsku evidují několik osob, které se vrátily z oblastí zasažené koronavirem a to hlavně z Itálie, oblasti Benátek a Lombardie. „Tito lidé jsou poučeni o sledování svého zdravotního stavu. Pokud pobývali přímo v rizikové oblasti a více dnů, je jim vydáváno rozhodnutí v podobě domácí karantény na dobu 14 dnů a dalších protiepidemických opatření, jako dodržovat přísně pravidla osobní hygieny, vyhnout se v mezích možnosti tělesnému osobnímu kontaktu s ostatními osobami atd.,“ konstatovala epidemioložka Zdeňka Kroupová a zdůraznila, že pokud by u těchto osob bylo nutné lékařské ošetření nebo přijetí do lůžkového zdravotního zařízení, je nutné upozornit, že mají vystaveno karanténní opatření, popřípadě že mají pozitivní cestovní anamnézu.  „To vše je nutné vždy konzultovat dopředu telefonicky s příslušným zdravotním zařízením,“ dodala Zdeňka Kroupová s tím, že telefonní číslo horké linky je 771 137 070 – COVI 19. V pracovní době je možno využít telefonní čísla 327 580 265, 327 580 252, popř.  778 707 208.

Monika Pravdová

 

Zavřít menu