Za pokácené stromy  v Tyršově ulici bude vysazeno šest jírovců pleťových, v Puškinské ulici byly sníženy koruny topolů

Plánované ošetření stromů v Tyršově i Puškinské ulici v Kutné Hoře bylo v listopadu dokončeno. „Na základě petice občanů bylo původní rozhodnutí o skácení 16 jírovců v Tyršově ulici pozastaveno. Vysazena měla být  nová lipová alej. Občané bojovali za ošetření stromů,“ konstatoval Bc. Milan Šesták DiS s tím, že lokalita v Tyršově ulici není pro jírovce příznivá, protože stromy rostou v úzkém pruhu zeleně mezi chodníkem a silnicí a jsou nahuštěny na sebe. „Od soudního znalce Ing. Jaroslava Kolaříka, Ph.D. jsme si nechali znovu zpracovat zhodnocení,“ vysvětlil Milan Šesták a doplnil, že další čtyři jírovce v havarijním stavu musely být pokáceny, u zbývajících devíti byl proveden zdravotní řez.

Ošetřeny byly i vzrostlé topoly, které lemují hřiště u sportovní haly BIOS v Puškinské ulici. „V této lokalitě bylo určeno k pokácení 26 přestárlých topolů a měly být nahrazeny dubovou alejí. V nově zpracovaném odborném posudku bylo doporučeno ke kácení 10 stromů,“ konstatoval Milan Šesták.  K zemi padlo šest z nich, zbývající čtyři byly spolu s ostatními šestnácti ošetřeno řezem.  „Provedli jsme třicetiprocentní redukci koruny (snížení), aby byla zajištěna stabilita stromu,“ vysvětlil Aleš Svoboda, zkušený arborista (mimo jiné i držitel několika titulů v Timbersports), který práce pro město se svým kolegou zajišťoval.

„Za pokácené stromy v Tyršově ulici bude vysazeno šest jírovců pleťových (Aesculus x carneaBriotii‚), které by měly odolávat klíněnce jírovcové. Počítáme, že za pět až deset let bude potřeba pokácet zbylé jírovce,“ upřesnil Milan Šesták s tím, že v Tyršově ulici je problém se sítěmi, v jejichž ochranném pásmu není výsadba stromů možná. –pra-

Zavřít menu