Zástupci Eduzměny přijeli seznámit Kutnohorsko se svým pilotním projektem

V lednu bylo Kutnohorsko vybráno Nadačním fondem Eduzměna jako pilotní region pro projekt zaměřený na zkvalitnění vzdělávání. V úterý 18. února přijeli zástupci Nadačního fondu do Kutné Hory představit konkrétní kroky a plány jak těchto změn dosáhnout. Setkání se účastnili spolu s se zástupci Nadačního fondu Eduzměna i představitelé města Kutné Hory, MAP Kutnohorsko a další. Účastníky setkání v Dačického domě přivítal starosta města Josef Viktora (ANO).

„To,  co  stačilo  našim  rodičům,  nemůže  stačit  našim  dětem“,  odstartoval  prezentaci  Zdeněk Slejška, šéf Nadačního fondu Eduzměna a pokračoval analýzou stavu českého školství, kdy zveřejnil některá alarmující čísla. Například uvedl,  že celých 32 % dětí  se netěší do školy, což nás řadí  v žebříčku zemí OECD na nelichotivý vrchol. Lépe na tom nejsou ani naši učitelé, kteří podle výzkumu až v polovině případů trpí známkami vyhoření.

Tuto nepříznivou statistiku se pokusí odborníci Eduzměny v následujících pěti letech změnit nejprve  na  Kutnohorsku  a  posléze  i  v  celé  ČR.   „Vize  však  musí  jít  zezdola“,  uvedl konzultant  spolupracující  organizace  EDUin,  Václav  Trojan  a  doplnil,  že  Eduzměna nepřichází  do regionu s  hotovým řešením,  ale  že  bude během implementace projektu jednotlivé kroky kontinuálně vyhodnocovat a na dílčí výsledky flexibilně reagovat. Upozornil také na velkou osamělost českých učitelů, kteří potřebují možnost sdílet a vyměňovat mezi sebou  zkušenosti  a  vzájemně  se  podporovat.  Určitou  formu  spolupráce  pedagogů  již v regionu odstartoval  Místní  akční  plán rozvoje vzdělávání  (MAP),  přičemž právě aktivní přístup MAPu se stal jedním z rozhodujících kritérií při výběru pilotního regionu. Průběh výběru vhodného regionu pro pilotní projekt podrobně popsala Monika Hrochová, koordinátorka  Nadačního  fondu  Eduzměna,  která  zároveň  zdůraznila,  že  nebyl  vybrán nejlepší region nýbrž nejvhodnější. „Nešlo o soutěž, ale o to vybrat region, který nám svou rozmanitostí umožní otestovat širokou škálu výzev, a tuto podmínku pro nás Kutnohorsko splňovalo nejlépe“, upřesnila Monika Hrochová a dodala, že z dotazníků vyplynula také velká ochota spolupráce ze strany jak pedagogů, tak veřejnosti i zřizovatelů škol.

Na závěr se slova ujal Vít Šnajdr (Piráti), místostarosta Kutné Hory, který vkládá do projektu velkou důvěru  i  díky  pozitivním  zkušenostem  získaným  v  dobách,  kdy  jako  ředitel  jedné  z kutnohorských  základních  škol  s  touto  organizací  spolupracoval.  „Faktem  je,  že  jsme průměrný  region  a  nyní  máme  před  sebou  jedinečnou  šanci  stát  se  nadprůměrným“, vyslovil ambiciózní vizi pro Kutnohorsko Vít Šnajdr.

Cílem pilotního projektu je stát se inspirací pro ostatní regiony ČR a zároveň pro vrcholné představitele českého školství. Aktuálně probíhají neformální jednání s ministrem školství, Robertem  Plagou,  ohledně  snížení  administrativního  zatížení  ředitelů  škol,  nicméně v budoucnu si klade Eduzměna za cíl prosadit mnohem širší změny v českém vzdělávacím systému tak, aby děti chodily do školy rády a byly připravené na výzvy a příležitosti světa století.

red, Kateřina Hanušová, PR manažerka MAP Kutnohorsko

Zavřít menu