Zemřel pan architekt Petr Kalfus

Ve věku nedožitých 82 let zemřel 10. března 2020 čestný občan města Kutné Hory, architekt, památkář a bývalý kutnohorský místostarosta pan architekt Petr Kalfus.

Narodil se 18. března 1938 v Sušici. Po studiu Fakulty architektury a pozemního stavitelství ČVUT v letech 1955–1961 působil ve Stavoprojektu (Krajském projektovém ústavu) v Ústí nad Labem a v Ústavu školských a kulturních staveb v Praze. Od roku 1967 působil v Památkovém ústavu středních Čech se sídlem v Kutné Hoře. Mezi jeho realizované projekty patří množství fasád a vikýřů domů v historickém jádru, např. v Šultysově, Kollárově nebo Husově ulici. Podle jeho návrhů vznikly rovněž mnohé ozdobné okenní a dveřní mříže a zábradlí např. na Hrádku, v chrámu sv. Barbory, kapli Božího těla či Vlašském dvoře a rovněž vývěsní štíty provozoven.

Dne 4. prosince 1990 byl za tehdejší Československou sociální demokracii zvolen prvním porevolučním místostarostou Kutné Hory. Ve funkci setrval, stejně jako starosta Jaroslav Benada, celé čtyřleté funkční období. Inicioval vytvoření Programu regenerace pro Kutnou Horu, dokumentu pro záchranu historického jádra jako celku, zahrnující opravy významných památek i jednotlivých domů bez ohledů na vlastníky, dále rekonstrukci infrastruktury, obnovu zeleně, úpravu územních plánů ad. Zastupitelstvo tento Program schválilo v říjnu 1994 a v témže roce inicioval místostarosta Kalfus vytvoření pracovní skupiny, jež by zpracovala návrh na zařazení města na Seznam UNESCO. Pan Petr Kalfus byl dlouholetým členem redakční rady kutnohorského časopisu Krásné město. Roku 1997 stál u zrodu Nadace Kutná Hora – památka UNESCO, zasedal v její správní radě a v letech 2004–2010 radě předsedal. V letech 2002–2014 vedl na Komenského náměstí 21 svou „Malou galerii Petra & Pavla, apoštolů vytříbeného vkusu“.

Pan architekt Kalfus obdržel v roce 2003 Cenu města Kutná Hora, v roce 2014 za celoživotní úsilí Cenu starosty města v oblasti záchrany a obnovy památek a 27. října 2015 se stal čestným občanem Kutné Hory.

Rozloučení s panem Petrem Kalfusem se uskuteční v pátek 20. března ve 12 hodin v obřadní síni na hřbitově v Kutné Hoře.

Čest jeho památce.

red

Zavřít menu