ZŠ Jana Palacha oslavila 100. výročí vzniku republiky celoškolním projektovým dnem

100 let republiky byl název celoškolního projektového dne, který se konal 23. října na ZŠ Jana Palacha v Kutné Hoře. Připravena byla řada workshopů a dílen, díky nimž se žáci mohli poutavou formou pomyslně přenést o sto let zpět a nahlédnout do života svých prababiček a pradědečků.

„Na prvním stupni jsme se zaměřili na to, jak vypadala škola v roce 1918, představili jsme si osobnost Tomáše G. Masaryka, hudbu i oblečení, které se v té době nosilo,“ uvedla jedna z hlavních organizátorek projektového dne Eva Sosnovcová s tím, že si děti mimo jiné vyzkoušely, jak se psalo do písanky i jaké to bylo klečet za trest na hrachu.

„Žáci druhého stupně si mohli vybrat z celkem dvanácti různých témat: Staročeská kuchyně, kde si zkusili upéct koláče nebo uvařit přesbidlo, módní či hudební ateliér, dílna zvaná od rákosky k interaktivce, Kutná Hora v proměnách času nebo ateliér Bauhaus věnovaný architektuře. Někteří se seznámili s významnými objevy a vynálezy, vytvořili medailonky našich prezidentů, speciální pozornost byla upřena na T. g. Masaryka, jiní absolvovali kartografickou, filmovou nebo sportovní dílnu,“ je uvedeno na webových stránkách školy. Z dvouhodinových workshopů vznikly výstupy, které jsou součástí výstavy ke 100. výročí republiky, instalované ve vestibulu školy. K vidění je historická školní lavice, ale i staré kolo, sekačka na trávu, stoletý porcelán, oblečení, kroj, knihy, fotoaparáty atd. Výstavu si rodiče prohlédnou v rámci třídních schůzek, které se uskuteční 6. listopadu. -pra-

Foto: pra, většina snímků v galerii: Jan Moravčík

Zavřít menu