Jak komise pomáhají městu a občanům?

Městští radní nemusejí být odborníci na všechno, o čem rozhodují. Pro odborné záležitosti si mohou zřídit komise, jejichž členy jsou – nebo by přinejmenším měli být – odborníci z jednotlivých oblastí. Komise tak slouží jako poradní orgány rady města a dávají doporučení, jak v určitých situacích postupovat.

Mohou ovšem vyvíjet i vlastní iniciativu a předkládat radě své návrhy. Občané města se mohou na komise a jejich členy obracet se svými podněty k projednání, ať už to jsou třeba náměty na nějaké vylepšení ve městě, nebo naopak problémy, které lidi pálí.

V Kutné Hoře působí celá řada komisí. Jejich představitelům jsme dali slovo, aby popsali, čemu se daná komise věnuje, jaký je její význam pro město a jak může přímo občanům pomoci. Tady jsou některé odpovědi:

Komise dopravní je zřízena především z důvodu pomoci obyvatelům našeho města při přenosu jejich požadavků a podnětů ve věcech dopravního provozu v Kutné Hoře. Komise se všemi doručenými náměty, včetně ústních připomínek aj., poté na svých zasedání zaobírá a je-li to v jejích silách a možnostech, jednotlivé náměty (někdy poměrně i vysoce odborné) postupně posoudí a své doporučující nebo nedoporučující stanovisko následně předkládá radě města.

Nejčastějšími tématy komise dopravní za posledních tři roky jednání v současné sestavě členů byly záležitosti související s realizací nové linky MHD do centra města, obecný nedostatek parkování vozidel jak v centru města, tak na obou městských sídlištích, postupné zjednosměrnění ulic za účelem vzniku nových parkovacích míst a samozřejmě zvýšení bezpečnosti dopravního provozu jako takového, např. vznikem nových dopravních zón, omezení rychlosti průjezdu vozidel, umístění radarů na komunikace města apod.

Dobroslav Vepřek, zapisovatel

 

Prioritou sportovní komise bylo jasně nastavit pravidla pro rozdělování peněz na registrovanou mládež v duchu transparentnosti a „spravedlnosti“. To bylo splněno, navíc metodika je neustále upravována, aby reagovala na aktuální situaci ve městě. Primárně by město mělo podporovat oddíly s mládeží, i když se to neprojeví hned, ale časem. Snaha o nastavení rovného přístupu i pro rozdělování financí na sport z rozpočtu města je běh na delší trati, ale bude-li část komise pokračovat i po podzimních volbách, věřím v úspěch i v této oblasti.

Význam sportovní komise pro město? Je jím pomoc občanům skrze kluby, kde sportují nebo se sdružují, a také otevřenost. Několik sportovních činovníků v Kutné Hoře má obrovské know-how, práci na svazech (basketbal, volejbal, atletika, házená, florbal). Kdyby jim město více naslouchalo, mohlo by mít opravdu silnou SK. Otázkou je, zdali to chce.

Jan Třískala, předseda

 

Bytová komise rady města se zabývá problematikou nájemního bydlení a svou činností se snaží naplňovat „Bytovou koncepci města Kutná Hora“, která na základě mapování situace v oblasti nájemního bydlení pro občany, kteří nemohou získat přiměřené, kvalitativně standardní nájemní bydlení, nastavila již počátkem roku 2013 systém pronájmu městských bytů.

V krátkosti lze uvést, že pronájem městských bytů je v současné době řešen ve třech kategoriích výběrových řízení. Jednou z nich jsou výběrová řízení na pronájem bytu dle sociální potřebnosti a jsou určena nízkopříjmovým uchazečům. Tato forma pronájmu městských bytů byla od samého počátku velmi příznivě přivítána, neboť tímto krokem nabídlo město Kutná Hora svým občanům doposud dosti opomíjenou možnost zajistit si standardní bydlení za přijatelné nájemné.

Bytová komise se stále přesvědčuje o tom, kolik lidí žije ve složitých sociálně-bytových podmínkách, a právě díky této kategorii bytů pro nízkopříjmové uchazeče se mnohdy např. podařilo pomoci nejedné matce s dětmi, která by se jinak nedokázala vymanit ze společného bydlení s bývalým partnerem, kde často byly zaznamenány i známky týrání.

Za více než pět let, kdy jsou výběrová řízení na pronájem bytů na tzv. „sociální byty“ realizována, město Kutná Hora uzavřelo 65 nájemních smluv a těmito nájemci jsou převážně matky-samoživitelky s dětmi, rodiny s dětmi a řadí se k nim také senioři. O potřebnosti těchto bytů svědčí stále velké množství podávaných přihlášek.

Druhým typem jsou výběrová řízení na pronájem bytu s dražbou nájemného a hlavním kritériem je výše smluvního, resp. tržního nájemného. V této kategorii je občanům nabízen pronájem bytů, u kterých postupně dochází k jejich celkové rekonstrukci, a protože jsou při ní vynaloženy větší finanční prostředky města, její návratnost je řešena stanovením tržního nájemného.

Zbývající kategorií výběrových řízení jsou pronájmy „startovacích bytů“ pro mladé rodiny s dětmi, kterých má město Kutná Hora v současné době k dispozici šest.

Významnou část práce bytové komise tvoří agenda spojená s problematikou řešení pronájmu bytů zvláštního určení v domech pro seniory, kde bohužel nelze pro občany dlouhodobě nalézt rychlé řešení pro nedostatek volných bytů a s tím spojenou dlouhou čekací dobou na pronájem tohoto typu bytu.

V neposlední řadě se bytová komise zabývá řešením žádostí o poskytnutí ubytovny města, neboť jsou velmi často projednávány naléhavé sociálně-bytové potřeby občanů, kteří se dostávají do krizových situací, a ubytovna je tím prvotním krokem, jak jim může město Kutná Hora pomoci.

Věra Hynková, zapisovatelka

 

Majetková komise je poradním orgánem rady města pro výkon samosprávy v oblasti nakládání s majetkem města. Komise projednává a vyhodnocuje předložené žádosti občanů o koupi, směnu nebo jinou formu převodu městského majetku. Před vydáním svého stanoviska provádí majetková komise šetření na místě samém za účasti žadatele a poté na zasedání členové hlasují o tom, zda radě města doporučí, či nedoporučí převod majetku a z jakého důvodu. Konečné rozhodnutí o převodech městského majetku je samozřejmě dle zákon č. 128/2000 Sb., o obcích vyhrazeno zastupitelstvu města.

Význam majetkové komise spočívá především v tom, že navštíví místo samé, projedná věc přímo s občany a následně vyjádří svůj názor na majetkoprávní dispozice s městským majetkem.

Zuzana Moravčíková, vedoucí majetkového oddělení MěÚ

 

Komise památkové péče posuzuje a navrhuje zejména příspěvky z Fondu regenerace města Kutné Hory, z Programu regenerace městské památkové rezervace a městské památkové zóny Ministerstva kultury atd. s tím, že má možnost kontroly nad skutečným plněním účelů těchto příspěvků. Ze zákona o obcích vyplývá, že obecně komise nemají výkonnou moc. Jsou pouze pomocnou rukou samosprávy.

Ondřej Seifert, vedoucí odboru památkové péče, školství a kultury MěÚ

 

Komise pro sociální záležitosti je poradním orgánem Rady města Kutná Hora, věnuje se většinou přípravě podkladů v oblasti grantových programů. Komise posuzuje došlé žádosti a na základě zkušeností členů (většina v oblasti sociálních služeb i profesionálně působí) hodnotí žádosti a podle potřebnosti té které služby doporučuje výši grantu.

Členové komise se pravidelně vyjadřují k záměrům, které ovlivňují sociální a rodinnou politiku města, také zaujímají stanoviska k zavádění opatření, která vedou ke zlepšení kvality života obyvatel města. Mezi řešené otázky patří návrh na financování sociálních služeb a aktivit z rozpočtu města, sdělení k potřebnosti sociálního bydlení pro seniory, rodiče samoživitele, podpora rozvoje aktivit zájmových spolků seniorů a Klubu důchodců Kutná Hora, zavedení speciální přepravní služby pro seniory v rámci projektu Taxík Maxík, vyvolání věcné diskuse na téma efektivní komunikace a koordinace sociálních služeb a služeb zdravotní péče o osamocené osoby v seniorském věku.

Občané se na komisi přímo neobracejí, mnohem praktičtější je obrátit se přímo na odbor sociální péče.

Marián Šlesingr, zapisovatel
Iva Hlavatá, členka komise

 

Komise pro městská sídliště v Kutné Hoře vznikla v roce 2000 pro naplnění podmínky získávání dotací na projekty revitalizace sídliště Šipší. Většina věcí, které byly na sídlišti realizovány, vznikla díky neustálému a neutuchajícímu tlaku komise na město. Současně komise iniciuje spoustu nekonečných operativních nápadů a podnětů k odstraňování nedostatků a nebezpečí.

Poslední léta se komise zabývá také revitalizací sídliště Hlouška. Řeší tak dlouhodobý koncepční rozvoj a operativní věci, propojuje pracovně a názorově občany s vedením města a jednotlivými úředníky, pomocí vývěsek a častými články v tisku provádí osvětu a informační servis občanům. Komise pro městská sídliště má nejobsáhlejší zápisy ze všech komisí a jediná zveřejnila kontakty na své členy, k čemuž bych chtěl vyzvat také ostatní komise města.

Jan Vališ, předseda

 

Komise pro životní prostředí má z mého pohledu nezanedbatelný význam pro město a jeho občany. Komise je iniciativní, kromě úkolů zadaných na počátku volebního období (a s jejichž splněním jsme si poradili během prvního roku fungování) jsme si sami vyhledávali slabá místa v péči o životní prostředí a navrhovali řešení. Uvádím příklady toho, co se komisi podařilo:

V oblasti odpadového hospodářství bylo na návrh komise realizováno:

  • Instalace kontejnerů na jedlé oleje (jednali jsme např. s ředitelem VHS o možnosti dotace na popelnice, nakonec jsme zvolili cestu výběrového řízení a vítězná společnost nyní oleje sváží).
  • Instalace kontejnerů na drobné kovy, plechovky, kovové odpady. V tomto případě se projevila spolupráce s komisi pro městská sídliště, odkud nápad vzešel.
  • Zadání koncepce odpadového hospodářství. Iniciovali jsme ji v souvislosti připravovanou legislativou odpadových hospodářství, zastupitelstvo města iniciativu přijalo a uložilo radě města koncepci zpracovat.

V oblasti ochrany ovzduší:

  • Plán ochrany ovzduší. Z iniciativy komise byla vytvořena pracovní skupina, která předložila materiál zastupitelstvu. To tento plán schválilo, nyní požadujeme vytvoření konkrétních úkolů pro jednotlivé složky města.
  • Měření emisí. Komise dlouhá léta upozorňovala na vysoké emise prachu PM10 v lokalitě Šipší. Díky tlaku komise a za přispění jejích členů byla v Kutné Hoře, v jednom ze čtyř středočeských měst, instalována měřící stanice na PM10, PM2,5 a NO2.

Co se stále úplně nedaří, je koncepční péče o zeleň a dřeviny. I v této oblasti je však díky naší iniciativě a po jednáních na nejvyšší městské úrovni naděje, že koncepce bude zpracována, a bude tak zachráněno mnoho stromů a budou vysázeny nové.

Martin Hlavatý, předseda

 

Přínos a význam kulturní komise stejně jako všech dalších pro město jsou vždy odvislé od přístupu rady města k těmto jí jmenovaným orgánům. Přínos komise je poté například u grantového systému, kdy jsou dle hodnocení a doporučení radě rozdělovány finanční prostředky pořadatelům kulturních, sportovních nebo sociálních projektů a akcí.

Na základě snahy kulturní komise byly již dříve navýšeny finanční prostředky pro oblast kultury. Komise se také loni významně podílela při hledání shody mezi pořadateli akcí ve Vlašském dvoře. V problematice hluku se v letošním roce podařilo komisi prosadit přijetí vyhlášky, která vybraným akcím důležitým pro město umožní přesáhnout hranici nočního klidu do 24 hodin. Komise se jako poradní orgán také podílela na realizaci výzdoby podchodu na hlavním nádraží.

Tomáš Morawski, předseda

 

Komise pro bezpečnost rady města má především za úkol:

V oblasti operativní:

  • Projednání podnětů občanů k zajištění pořádku a bezpečnosti ve městě, popř. navrhovat opatření ke zlepšení stavu.
  • V rámci prevence klást důraz na „zviditelnění“ strážníků a APK (asistentů prevence kriminality) v problematických lokalitách města.

V oblasti koncepční:

  • Přípravu a zpracování koncepce činnosti a zaměření MP na období 2015–2020.
  • Posuzovat potřeby MP, navrhovat RM opatření ke zvýšení kvality činnosti MP.
  • Navrhovat RM přijetí usnesení na úseku veřejného pořádku a bezpečnosti občanů.
  • Vyhodnocení preventivních programů a navrhovat RM zapojení do dalších preventivních programů.
  • Vyhodnocovat dohled MP nad dodržováním OZV obce a navrhovat změny těchto předpisů.

Petra Holíková, zapisovatelka

 

Školská komise, respektive její členové, se zabývají vším, co souvisí se vzděláváním ve městě. A tak právě členové komise byli každoročně v tzv. první vlně při projednávání středních a velkých grantů. Právě na nich ležela tíha složitého rozhodnutí, koho doporučit k projednání radou města.

Samozřejmostí je, že se členové zajímají o vše, co se ve městě v oblasti vzdělávání děje. Právě proto přejali iniciativu, navštívili v minulém roce objekt Zelenkovy vily, se kterým tehdejší vedení mělo úplně jiné plány, a doporučili zastupitelstvu města tento objekt ponechat pro potřeby MŠ a ZŠ ve městě.

Rovněž se zabývali problematikou, zda do MŠ přijímat i děti mladší tří let, následně je také zajímalo, zda je pro všechny děti ve školkách dost míst. Dlouhodobě projednávají, diskutují s odborníky v oblasti školního stravování, jak zlepšit úroveň stavování ve městě, jak odstranit nesmyslné fronty na jídlo.

Velkou část času komise věnovala i připravovanému projektu pro ZŠ, jímž je vybudování infrastruktury pro výuku kompetencí v několika oblastech. Zabývali se návrhem skupiny rodičů zřídit ve městě inovativní třídu na ZŠ Kamenná stezka, což bude od září 2018 realizováno.

Co napsat závěrem? Sejdou-li se v komisi lidé, kterým je oblast, jíž komise spravuje, vlastní a ti se nebojí přemýšlet a pracovat navíc, jsou pro občany města přínosem. Jen je třeba vzít v úvahu i další poznatek, že jejich práce by nebyla k ničemu, kdyby neexistovala součinnost s RM. Ne vždy a ne hned napoprvé tomu tak bylo. Napodruhé, či dokonce poněkolikáté se však projednávané věci posouvaly dále směrem k členům rady města a postupně byl přijaty návrhy, jak záležitosti řešit.

Dana Vepřková, předsedkyně

 

Komise pro rozvoj informačních technologií se jak na základě úkolů zadaných radou města, tak především z vlastní iniciativy (vycházející i z podnětů od občanů nebo od oddělení informatiky) věnuje záležitostem souvisejícím s informačními a komunikačními technologiemi v působnosti města Kutné Hory a jeho organizací.

Vydává doporučení ohledně zavádění IT služeb a volby technologií, podílí se na přípravě výběrových řízení v oblasti ICT, řeší strategické záležitosti v oblasti informačních technologií. Důležitý faktorem úspěšného fungování komise je kvalitní a těsná spolupráce s oddělením informatiky.

Mezi výsledky práce komise, která vznikla v roce 2011, patří například smysluplné využití získaných dotací (byly za ně pořízeny například technologie a systémy pro spolehlivé fungování úřadu nebo nový informační systém pro městskou policii), výrazné zlevnění a zkvalitnění komunikačních služeb, zřizování přístupových bodů WiFi v městských objektech, snižování nákladů na externí služby nebo řešení technických aspektů nových městských webů včetně integrovaného kalendáře.

Občané se mohou na komisi obracet s podněty, nápady a připomínkami. Je ovšem třeba myslet na to, že je jen orgánem poradním. Rozhodnutí následně vydávají radní, případně zastupitelé.

Lukáš Jelínek, předseda

 

Zavřít menu