Šachový skladatel Vladislav Buňka oslavil životní jubileum
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vladislav Buňka, jeden z našich nejvýznamnějších současných šachových skladatelů, oslavil 30. prosince 2017 své nádherné osmdesátiny. Je celoživotním neúnavným aktivním propagátorem šachového problému a šachové hry. Vychoval řadu úspěšných praktických šachistů a šachových skladatelů.

Dosud publikoval více než 1300 skladeb v 30 zemích celého světa, z nichž přes 120 získalo vyznamenání. Je všestranným skladatelem. Složil asi 450 přímotažek, 60 studií, 190 samomatů, 500 pomocných matů, 50 ornamentálních skladeb všeho druhu a více než 50 pohádkových úloh.

Šachový svaz České republiky ocenil toto jeho obrovské dosavadní dílo, jeho zásluhy a přínos pro české úlohářství a pro český šach vůbec a v den jeho významného životního jubilea ho v pražském Kongresovém centru přijal do Síně slávy Šachového svazu České republiky.

Stalo se tak u příležitosti pořádaného mistrovství ČR v bleskovém šachu. Po předání ocenění uskutečnil předseda ŠSČR Viktor Novotný s jubilantem rozhovor před kamerami, a tak budou tyto vzácné okamžiky uchovány i pro budoucnost.

My, čeští problémisté, reprezentovaní Sdružením šachových problémistů, Vladislavovi děkujeme za jeho nikdy nekončící práci ve prospěch šachu a k tomuto vyznamenání jubilantovi ze srdce upřímně gratulujeme!

 Jiří Jelínek, předseda Sdružení šachových problémistů

Zavřít menu