Přístav je pevným zázemím pro klienty i milým zastavením
Zprava Denisa Sýkorová, Marcela Mommersová a kavárník Jirka. Foto: pra

Občerstvení při Centru Přístav Oblastní charity Kutná Hora v ul. Jiřího z Poděbrad 289 (vchod od parkoviště) je pevným zázemím pro klienty charity a pro turisty a obyvatele města, kteří se do něj přijdou občerstvit, je i milým povzbuzením. Kávu, čaj a třeba i dortíky tam totiž klienti servírují s úsměvem. To v kavárně oceňuje v jednom červnovém odpoledni i Denisa Sýkorová ze společnosti Philip Morris ČR.

Philip Morris ČR je hlavním partnerem a podporovatelem projektu Záchranný kruh. Podle čeho jste vybrali k podpoře právě tento projekt. Co vás oslovilo?

Se záměrem projektu Záchranný kruh nás oslovili ředitel oblastní charity Robert Otruba s Marcelou Mommersovou. Jsme firma, která působí v Kutné Hoře. Podporujeme projekty, které mají širší dosah a budoucnost, směřují k udržitelnosti. A tento má z mého pohledu více pozitivních dopadů. Jednak pro klienty, kteří tady pracují, jednak pro veřejnost, která sem může přicházet. Navíc je možné tento projekt rozšiřovat a přizpůsobovat do budoucna podle potřeb.

Jaký přínos má podle vás projekt pro klienty a jaký pro veřejnost?

S pracovníky oblastní charity jsem často v kontaktu. Věřím, že pro klienty a pro klientky má projekt velký přínos. Lidé, kteří byli vyloučeni, neměli smysluplnou náplň, se stali plnohodnotnými pracovníky. Mají příležitost zapojit se do pracovního procesu. Je to změna jejich režimu dne, týdne, měsíce. Pracují tu a dostávají zasloužený příjem. Vnímám to jako významný posun z jakési závislosti do soběstačnosti. A pro veřejnost? Místní občané i turisté si sem mohou dojít na kávu. Na parkoviště sem přijíždějí autobusy s turisty. Už vědí, že tu najdou zázemí, čisté toalety i malé občerstvení. A to je velké plus pro město i turismus.

Proč byste doporučila zajít na kávu nebo čaj právě do Přístavu?

Rozhodně pro ty úsměvy milé obsluhy.

Centrum Přístav při Oblastní charitě Kutná Hora poskytuje zdarma služby osobám s duševním zdravotním postižením, otevřené dveře tam mají také senioři, kteří se cítí osamělí. Provoz občerstvení v těsném sousedství kláštera voršilek je přes léto od úterý do pátku od 9 do 15 hodin.

M. Pravdová

Zavřít menu