Ať život kostela v Gruntě běží dál. Odstartoval sedmý ročník Běhu pro zvon

Terénní závod na podporu kostela Nanebevzetí Panny Marie v Gruntě zorganizovalo kutnohorské arciděkanství v neděli 20. října odpoledne. Běžci se tento rok hlásili už po sedmé. 

V prostoru u kostela sv. Jakuba a před arciděkanstvím se sešli závodníci, kteří se rozhodli svou účastí v závodě podpořit kostel Nanebevzetí Panny Marie v Gruntě. Pořadatelé vymezili pro závodníky dvě trasy: na 3,5 kilometrů a na 10 kilometrů. Pro nejmenší sportovce pak vytyčili tři trasy s překážkami, které byly přizpůsobené svou délkou a náročností věkové skupině zaregistrovaných dětí.

Nejprve na trať vyběhli závodníci, kteří běželi desetikilometrový závod. Později odstartovali ti, kteří běželi tu milosrdnější trať, jak ji popsal arciděkan a moderátor Běhu pro zvon Vladislav Brokeš. Po dokončení těchto dvou dílčích závodů se na start připravily děti, které postupně vybíhaly na první, druhý a třetí závod.

Arciděkan a moderátor Vladislav Brokeš upozornil účastníky na medaile, které si lidé mohli prohlédnout před vyhlášením vítězů. Inspirací jejich designu jsou ornamenty vnitřní nástěnné výmalby grunteckého kostela. Medaile byly vyhotoveny 3D tiskárnou. Letošní sedmý ročník podporuje opravy secesního kostela v Gruntě, který je cenný zejména svou vnitřní nástěnnou výmalbou.

Dora Procházková

 

Zavřít menu