Za malínským křenem vyrazilo 600 turistů

Turistický pochod Za malínským křenem pořádaný TJ Turista se uskutečnil 12. října. Celkem šestnáct tras zavádělo účastníky z celé republiky do blízkého i vzdáleného okolí Kutné Hory. Nechyběly i trasy pro cykloturisty a trasa pro rodiče s dětmi nebo kočárky. Trasami pro pěší proběhlo i několik běžců. Více v článku Jaroslava Liberského.

red, foto Robert Svoboda

Za malínským křenem po třiačtyřicáté.

Do chladného mlhavého sobotního rána 12. října 2024 se od turistické klubovny vydalo bezmála šest set milovníků turistických akcí na trasy 43. ročníku pochodu „Za malínským křenem“.

Celkem šestnáct tras zavádělo účastníky z celé republiky do blízkého i vzdáleného okolí Kutné Hory. Nechyběly i trasy pro cykloturisty a trasa pro rodiče s dětmi či kočárky. Trasy pro pěší si proběhlo i několik běžců.

Pochodu se účastní turisté všech věkových kategorií počínaje novorozenci v kočárku po osmdesátníky. Nejsilněji je však zastoupena generace v rozmezí čtyřiceti až šedesáti let. Nejčastěji jsou absolvovány trasy v rozmezí 15 – 30 km.

Lze se tak domnívat, že většina účastníků vyhledává především pohodový pobyt v přírodě kombinovaný se zdravým pohybem, nikoliv rekordy v délce trasy či rychlosti jejího absolvování. I spotřeba klobás s malínským křenem v cíli značí, že mezi účastníky nepřevažují vegetariáni. Nesporné je však, že postupně klesá spotřeba tvrdého alkoholu. Trvale se zvyšuje počet čtyřnohých účastníků, kteří v cíli dostanou za odměnu místo klobásy drobnou psí pochoutku.

Pořadatel Odbor Klubu českých turistů Tělovýchovná jednota Turista Kutná Hora z.s. postavil na start a kontrolu celkem 20 organizátorů, kteří se starali o hladký průběh celé akce a zajištění všeho potřebného pro účastníky. Oceněním jejich dobrovolné práce jsou především turisté, kteří se každoročně znova vracejí na pochod.

Závěrem je třeba poděkovat celému týmu pořadatelů pod vedením Jany Liberské za obětavost, panu Vladimíru Dupalovi z Malína za nakopání potřebného množství křenu, řeznictví Žoha za výrobu speciálních klobás pro tuto akci, členkám odboru za napečení zákusků a v neposlední řadě Městu Kutná Hora a České unii sportu za finanční podporu.

A za rok nashledanou.

Jaroslav Liberský

Předseda odboru

 

Zavřít menu