Divadlo X10 uvede 30. 6. od 19.30 hodin v sedleckém pivovaru v Zámecké ulici v Kutné Hoře inscenaci Obchod na korze

Divadlo X10, které v Kutné Hoře každoročně pořádá Divadelní festival Kutná Hora, uvede 30. 6. od 19.30 hodin v Pivovaru Sedlec inscenaci Obchod na korze.

„Grosmanova bravurní novela zachycuje proces arizace na Slovensku, v hutné zkratce vidíme, jak mikrosvět drobných lidí začínají ovládat Hlinkovské gardy, jak se do člověka plíživě vkrádá strach, nenávist, zlo. Slunce praží na špičku jehlanu, krajinou projíždějí vlaky s lesknoucími se zbraněmi, na které štěkají psi. Jak daleko je od závisti k ideologii, jakou cenu má jeden už končící lidský život? Novela předkládá dnešnímu čtenáři neúprosnou paralelu mezi prvními válečnými roky a dnešním světem,“ zvou pořadatelé.

LADISLAV GROSMAN / JIŘÍ POKORNÝ: OBCHOD NA KORZE. Příběh malého člověka. Tragikomický. REŽIE Jiří Pokorný, DRAMATURGIE Lenka Havlíková, VÝPRAVA Jana Hauskrechtová, HUDBA Roman Zach.

HRAJÍ Gabriela Pyšná, Lucie Roznětínská, Matěj Nechvátal, Roman Zach, Dan Dittrich.

Divadlo tímto rozšiřuje svoji činnost v Kutné Hoře a kromě festivalu, který se tradičně koná v září, bude v Kutné Hoře pořádat v průběhu celého roku další kulturní akce. Kutnohorští se tak mohou těšit na divadlo, čtení básní, koncerty či divadelní dožínky. Akce budou probíhat převážně v Pivovaru Sedlec, který je jinak pro veřejnost uzavřený. Divadlo X10 ale uvede i několik divadelních představení pro děti přímo v centru Kutné Hory na Palackého náměstí.

Šestý ročník Divadelního festivalu Kutná Hora je naplánován na 10. až 12. září 2020. Přinese prezentaci autorského divadla v mezinárodním měřítku. Kromě českých souborů se představí divadla ze Slovenska, Maďarska, Slovinska či Ruska.

Program a podrobné informace najdete na webu www.kutnahoradivadelni.cz.

O Divadle X10, www.divadlox10.cz

Divadlo X10 bylo založeno v roce 2013 současnou ředitelkou Lenkou Havlíkovou, kmenovou režisérkou Ewou Zembok a herečkou Annou Císařovskou. Od svého vzniku až do června 2018 působilo v budově Strašnického divadla na sídlišti Solidarita v Praze. Od září 2017 provozovalo divadlo i prostory Domu uměleckého průmyslu v centru Prahy, kam se po nedobrovolném opuštění Strašnického divadla v červnu 2018 plně přesunulo.

Divadlo X10 je otevřenou platformou nejen pro současné divadlo, ale i další druhy živého umění. Je sdružením tvůrčích osobností, usilujících o svobodné, kritické myšlení reflektující svět, ve kterém žijeme. Divadlo X10 nepracuje jen s existujícími dramatickými texty, ale iniciuje také vznik zcela nových divadelních her odpovídajících v maximální možné míře potřebám vyslovit vlastní autentický názor na aktuální společenské dění i univerzální otázky lidského bytí. Vyprávěním příběhů se dotýkáme podstaty lidské komunikace a vzniku společnosti.

tz, red

 

 

Zavřít menu