14. ročník festivalu Creepy Teepee přilákal do Kutné Hory návštěvníky z celého světa

Již 14. ročník festivalu alternativní hudby Creepy Teepee se konal o víkendu od 12. do 14. července v prostorách bývalého voršilského kláštera v centru Kutné Hory.

Na festival, který v roce 2019 zařadil magazín Pitchfork mezi dvacet nejlepších hudebních festivalů léta a o dva roky dříve Guardian mezi pět nejlepších festivalů experimentální hudby, míří návštěvníci z celého světa. Kutná Hora se tak stává místem setkání velmi různorodého publika.

Kapacita festivalu je zhruba 1000 návštěvníků a vstupenky bývají zcela vyprodány ještě předtím, než organizátoři vůbec oznámí, kdo bude na festivalu vystupovat. Dle jednoho ze spolupořadatelů mají všichni umělci stejný prostor a stejný přístup, což je oproti ostatním festivalům zcela výjimečné. Na letošním „Creepku“ během festivalu vystoupilo padesát hudebníků, z nichž více než polovina hrála v České republice vůbec poprvé. Těmi, za kterými mířilo nejvíce fanoušků, byla detroitská posthardcoreová kapela The Armed nebo bostonský raper Joeyy.  Z českých projektů se představilo akustické kytarové duo Šimanský – Niesner, které je známé i mimo Českou republiku, či postpunková kapela Neue Welt.

„Po tři dny, kdy Creepy Teepee trvá, se Kutná Hora částečně promění v tavící kotel nejen nejsoučasnějších hudebních žánrů, ale i módních a životních stylů. Domnívám se, že si město zaslouží, aby bylo ve světě známé nejen jako krásný historický skanzen s úchvatnou historií. Stává se sice pomalu, ale jistě tepajícím městem, možná pro leckoho překvapivým centrem dění, stále otevřenějším a vstřícnějším k nejsoučasnějšímu umění a jeho publiku napříč hranicemi,“ uvedl jeden z organizátorů Štěpán Bolf.

rdk

 

Zavřít menu