Akademie komorní hudby pod vedením Tomáše Jamníka zpříjemnila koncertem páteční večer v refektáři GASK

Komorní orchestr Akademie komorní hudby vystoupil v pátek 10. července v refektáři GASK v Kutné Hoře. O den dříve se studenti pod vedením uměleckého vedoucího Akademie komorní hudby Tomáše Jamníka, českého violoncellisty a vítěze soutěže Pražského jara z roku 2006,  představili na Hradě Pirkštejn v Ratajích nad Sázavou. Po pátečním koncertu v zahradách GASK měli o víkendu na programu koncerty na zahradě Kolínské synagogy a na nádvoří zámku v Nelahozevsi. 

Tradici v Kutné Hoře mají domácí koncerty. Letošní domácí koncert, který se měl uskutečnit na jaře, byl z důvodu v té době platných mimořádných opatření zrušen. Více o domácích koncertech přineseme v zářijovém vydání Kutnohorských listů.

Akademie komorní hudby se již pět sezón věnuje podpoře mladých talentů z České republiky a vzdělávání v oboru komorní hry. Výuka je realizována formou projektů, během kterých stipendisté připraví společně s lektory program, jenž je v závěru proveden na několika návazných koncertech. Mezi absolventy Akademie komorní hudby patří například klavírní soubor Trio Incendio (vítězové soutěží Gianni Bergamo Classic Music Award v Luganu, Coop Music Awards v Cremoně či Soutěže Bohuslava Martinů), které na kurzech AKH založili Filip Zaykov, Vilém Petras a Karolína Františová. Mezi další úspěšné absolventy patří violostka Anežka Ferencová (zástupkyně vedoucího skupin viol v Symfonickém orchestru Českého rozhlasu), klavíristka Kristýna Donovalová (vyhledávaná komorní hráčka) nebo kontrabasista Tomáš Karpíšek (člen České filharmonie).

tz, pra

 

Zavřít menu