Ulicemi Kutné Hory prošel alegorický průvod. Akce „Táhneme na Sedlec! Do Pivovaru!“ upozornila na další plánovaný program

V sobotu 11. července bylo možné v ulicích Kutné Hory vidět zvláštní průvod. Šlo o akci Táhneme na Sedlec! Do pivovaru!, v režii Divadla X10, která se měla uskutečnit již v jarních měsících, ale byla v důsledku vyhlášení nouzového stavu zrušena. Během této události došel alegorický průvod z centra města do Pivovaru Sedlec, kde následně proběhlo čtení básní blízkých spolupracovníků Divadla X10. Hlavním programem bylo autorské čtení kutnohorských básníků – Eleny Pecenové, Kristiána Kislingera, Jana Morávka a Vladimíra Vrabce.

Tím ale program, připravený pro letošní sezónu rozhodně nekončí. Pro děti zahraje 30. července Divadlo Kolonie pohádku Velký uši. Divadelní pohádka o dvou dívkách, které se potkají v lese a vydají se na dobrodružnou cestu za tajemstvím ukrytým v jeskyni, se bude hrát venku v centru Kutné Hory, na Palackého náměstí. Hudba, rytmus, zvuky, šumy a ruchy jsou hlavními hereckými nástroji a pohádka využívá Orffovu metodu, která hravou formou rozvíjí elementární smysl pro rytmus, intonaci a hudebně-pohybové cítění. U dětí prohlubuje jejich fantazii, představivost, kreativitu a hudební vnímavost. Program začne 30. 7. v 16 hodin na Palackého náměstí a v případě deště v Galerii Felixe Jeneweina.

Na 22. srpna připravuje Divadlo X10 v sedleckém pivovaru Kutné Hoře akci s názvem Divadelní dožínky, kde uvede exteriérovou verzi inscenace Pašije LIVE tentokrát pod názvem Mastičkář LIVE. Projekt vznikl původně u příležitosti letošních Velikonoc v online podobě. Kmenový režisér Divadla X10 Ondřej Štefaňák převede tento původně virtuální formát do podoby „živé verze“ uvedené v rámci tradičních oslav konce léta. Prostor kutnohorské křižovatky mezi katedrálou Nanebevzetí Panny Marie a Jana Křtitele a Pivovarem Sedlec nabízí nový zcela unikátní místo s vlastním geniem loci, které oživí střet duchovního a tělesného, půstu a masopustu, komedie a mystéria. Autorská dramatická koláž čerpá z původních českých pašijových textů středověku a renesance. V programu dožínek bude i loutkové představení pro děti Superkluk od pražského Studia Damúza a večerní koncert kutnohorské kapely PS (Příležitostná sešlost). 

Na září pan Divdlo X10 chystá již šestý ročník Divadelního festivalu Kutná Hora.

Zavřít menu