Aleš Pospíšil představil novou publikaci z projektu Zmizelá Kutná Hora, věnována je vybraným stavbám první republiky

Vybraným stavbám první republiky je věnována nová publikace autora projektu Zmizelá Kutná Hora, historika umění a kutnohorského památkáře Aleše Pospíšila. Slavnostně byla představena za mimořádného zájmu veřejnosti 11. 11. v Kafírnictví na Palackého náměstí. Autogramiáda se konala za účasti spoluautorů a to kutnohorského grafika Jiřího D. Dostála a fotografa Jiřího Podrazila.

V letošním roce si projekt Zmizelá Kutná Hora připomíná deset let od svého vzniku. Jeho součástí byla mimo jiné stejnojmenná publikace a také webové stránky, které byly nově aktualizovány a umožní snadný přístup z tabletů a mobilních telefonů. Nový díl edice se věnuje nejen vybraným stavbám první republiky, ale připomíná a oživuje i příběhy jejich stavitelů a majitelů. Ediční řada Zmizelé Kutné Hory bude pokračovat.

Poznej zmizelou Kutnou Horu byl název soutěže, která vycházela od června na stránkách Kutnohorských listů. Pořádána byla ve spolupráci s autorem projektu Zmizelá Kutná Hora Alešem Pospíšilem. Všechny soutěžní otázky správně zodpověděl pouze jeden účastník soutěže. Výhercem soutěže se stala Lenka Penkalová. Výhru, publikaci Stavby první republiky si z rukou autora převzala při autogramiádě 11. listopadu. Všem soutěžícím děkujeme za účast.

Ukázalo se, že klíčová byla poslední otázka, kde většina hlasujících chybovala.

Správné odpovědi na všechny otázky: č. 1: Masarykova ulice, č. 2: čp. 12 Ruthardská ul. (Lucernářovský dům), č. 3: ulice Jiřího z Poděbrad, firma RESPO, č. 4: ulice Kremnická, funkcionalismus, č. 5: Tylovo divadlo.

Monika Pravdová

Zavřít menu