Pozvánka na oslavu 30. výročí sametové revoluce v Kutné Hoře

Svoboda není samozřejmost a nesmíme na to zapomínat. S podporou Města Kutná Hora si ŘKF – arciděkanství Kutná Hora a kutnohorské střední školy letos již podruhé připomenou události 17. listopadu. Při loňské oslavě šli lidé tiše se svíčkou nebo si povídali a přemýšleli o hodnotách, které jim studenti prostřednictvím divadelních vystoupení připomínali. Studenti byli na konci dojatí a děkovali, že se této události mohli účastnit.

Letošní program bude podobný jako loňský. Jeho hlavní částí bude slavnostní průvod centrem Kutné Hory. Díky Městu Kutná Hora budou vystoupení lépe ozvučena a na Palackého náměstí bude připraveno pódium a promítací plátno.

Oslava začne na Palackého náměstí koncertem Leška Semelky, který 27. listopadu 1989 přijel do Kutné Hory, aby informoval stávkující o skutečných událostech v Praze. Budou také promítnuty filmové záběry z období Sametové revoluce v Praze a v Kutné Hoře. O svoje vzpomínky se podělí zakladatel a později předseda OF Alexej Říha. Slavnostní slovo bude mít starosta Kutné Hory Josef Viktora. Potom bude promítnut film, který sumarizuje historickou důležitost Sametové revoluce z pohledu současných středoškoláků. Film byl natočen studenty Gymnázia Jiřího Ortena.

V průběhu koncertu a promítání budou studenti SOŠ a SOU řemesel rozdávat svíčky, trikolóry a nabídnou občerstvení.

Na Havlíčkově náměstí u pamětní desky uctíme památku obětí komunistického režimu spolu se skauty a za doprovodu studentského pěveckého sboru Gaudeamus. Studenti Střední průmyslové školy připomenou některé příběhy pamětníků ze sbírky vzpomínek Paměť národa.

Za zvuku zvonů bude průvod pokračovat do Barborské ulice, kde zhlédneme divadelní představení studentů Církevního gymnázia.

Ve Vorlíčkových sadech proběhne vystoupení studentů Gymnázia Jiřího Ortena inspirované životem Václava Havla na pozadí politických událostí od roku 1948 do Sametové revoluce.

Oslava bude ukončena v chrámu sv. Barbory slavnostním slovem arciděkana Jana Uhlíře, varhanní hudbou Viktora Darebného a zpěvem pěveckého sboru Gaudeamus.

Před chrámem sv. Barbory bude možné se občerstvit u stánku SOŠ a SOU řemesel nebo si zazpívat se skauty u ohně.

Děkuji studentům SOŠ a SOU řemesel za zajištění bezpečnosti průvodu, studentům Střední průmyslové školy za ozvučení pro studenty GJO, studentům za návrhy plakátu a všem dalším za přípravu celého programu.

Organizátory akce jsou město Kutná Hora, ŘKF – arciděkanství Kutná Hora, Církevní gymnázium, Gymnázium Jiřího Ortena, SOŠ a SOU řemesel, Střední průmyslová škola, Skauti Kutná Hora.

Kamila Dostálová, ŘKF – arciděkanství Kutná Hora

Zavřít menu