Toalety v Pacákových sadech budou nově otevřeny celoročně, vybaveny budou přebalovacím pultem i sprchou

Předpokládaný termín otevření veřejných toalet v Pacákových sadech „u žáby“ po rekonstrukci je konec letošního roku. Novinkou bude celoroční provoz, samostatná kabina s přebalovacím pultem a umyvadlem, i sprcha. Místo travnaté plochy nad záchodky vznikne nová zadlážděná vyhlídka.

V rámci revitalizace Vlašského dvora mělo dojít pouze k menším opravám veřejných toalet v Pacákových sadech. Jak konstatoval Jiří Janál, vedoucí odboru investic Městského úřadu Kutná Hora, až sondy do zdiva a stropu, který byl překrytý zeminou, odhalily havarijní stav nosných konstrukcí: Bylo rozhodnuto o kompletní rekonstrukci.  „Práce se zdržely z důvodu zajištění statiky a hydroizolace celé stavby,“ řekl vedoucí  investičního odboru s tím, že hrubá stavba, jejíž součástí je nové odvětrání stropů i stěn, je již hotová, pracuje se na sádrokartonových podhledech, instalaci nového elektrického vedení a byly zahájeny přípravné instalatérské práce. V tomto týdnu nastoupí obkladači.

Prostor nad záchodky, který byl původně zatravněn a jehož závlahou do objektu nejvíce zatékalo, bude zadlážděn. Vznikne tak nová vyhlídka do parku v Pacákových sadech. Novou podobu této lokality a způsob zadláždění navrhl architekt Ondřej Kubík, který se podílí na budoucí podobě spodní části parku pod Vlašským dvorem – Breüerových sadů. „Z důvodu instalace nových izolací stropu došlo ke změně výškových poměrů celého prostoru nad záchodky, proto vzhledem ke změně výšky terénu  je nutné prodloužit schodiště do Pacákových sadů a přidat jeden kamenný stupeň. V souvislosti s těmito úpravami řešíme v současné době ještě zábradlí,“ vysvětlil Jiří Janál a dodal, že zatímco zádlažba nové vyhlídky by měla být dokončena v nejbližších dnech, práce v interiéru budou pokračovat zřejmě do konce roku.

„Rada města schválila do těchto záchodků pořízení šesti kvalitních vodovodních baterií britské firmy Dyson, které ruce umyjí a zároveň osuší,“ konstatoval starosta Josef Viktora (ANO). Jak doplnila místostarostka Silvia Doušová (STAN a Šance KH), pořizovací cena baterií je sice vyšší, poskytují ale vodu i sušák v jednom, takže pomohou docílit potřebné úspory místa i energie. „Navíc na ně výrobce poskytuje vyšší záruku než na běžné baterie,“ uvedla místostarosta Silvia Doušová, která předpokládá, že veřejné toalety v Pacákových sadech budou ve městě nejvíce exponované. Jejich provoz bude nově celoroční.

„Veřejné záchodky budou bezbariérové, takže do nich budou mít přístup i maminky s kočárky. Proto jsem navrhla, aby v nich byl umístěn i přebalovací pult pro miminka. Ten bude instalován i na záchodcích dole v parku. Snažíme se, aby celé prostředí bylo přátelské vůči rodinám s dětmi,“ dodala místostarostka. V Pacákových sadech budou mít návštěvníci k dispozici i sprchu.

Monika Pravdová

Zavřít menu