Během 14 dnů na lavičku Václava Havla vybrali 70 tisíc korun, zájemci mohou přispět na účet 100036-444212389/0800
Zdroj foto: Město Hradec Králové

V prosincovém vydání Kutnohorských listů, které jsou právě distribuovány do schránek, zařádil tiskařský šotek. V tištěné podobě novin se v číslu účtu veřejné sbírky na Lavičku Václava Havla ztratila první číslice. V elektronické verzi novin je číslo účtu v pořádku. Správné číslo účtu městem vyhlášené veřejné sbírky na pořízení Lavičky Václava Havla je: 100036-444212389/0800. Čtenářům se omlouváme.

Za redakci KHL Monika Pravdová

Během 14 dnů na lavičku Václava Havla vybrali 70 tisíc korun.

Od úmrtí Václava Havla, českého dramatika, disidenta a prvního porevolučního prezidenta, uplyne v sobotu 18. prosince deset let. Oživit myšlenku na pořízení Lavičky Václava Havla v Kutné Hoře a přispět tak k vybudování trvalého odkazu a památky na člověka, který se vepsal do srdcí lidí v ČR i zahraničí, se rozhodli manželé Havlovicovi z Kutné Hory.

Během necelých dvou týdnů se jim podařilo vybrat od rodiny, kolegů a příznivců politického uskupení Alternativa pro Vás částku více než 70 tisíc korun. Plánují oslovit další donátory a zájemce, kteří budou chtít tuto myšlenku podpořit. V polovině prosince vybranou částku zašlou na číslo účtu veřejné sbírky na Lavičku Václava Havla, kterou město vyhlásilo v roce 2015. Do současné doby na ni občané darovali částku 67 tisíc korun.

Připomínat si odkaz Václava Havla, jeho postoje, projevy a názory právě v dnešní době považují manželé Havlovicovi za nezbytné. „Velice nás mrzí hrubé, až vulgární projevy některých politiků, nejen představitelů státu, ale i na komunální úrovni. Demokracie poslední dobou dostává na frak,“ řekl doktor Jan Havlovic (Alternativa pro Vás) a podotkl, že i mezi lidmi narůstá agresivita. „Václav Havel byl bytostně slušný člověk. Jsme přesvědčeni o tom, že je důležité připomínat si jeho osobnost a myšlenky, které prosazoval. V Kutné Hoře by k tomu mohlo vzniknout pamětní místo ve formě Lavičky Václava Havla. Měl vysokou morálku, byl to demokrat, slušný a mírný člověk, nelhal, nepodváděl. Řada současných politiků by se od něj měla učit,“ konstatoval Jan Havlovic a doplnil, že vybudováním Lavičky Václava Havla by se zároveň Kutná Hora zařadila mezi taková města, jako jsou Washington, Barcelona, Londýn, Paříž, ale i Praha, Karlovy Vary a další, kde lavičky Václava Havla mají a považují je za prestižní záležitost.

Lavičku Václava Havla tvoří dvě křesla spojená kulatým stolem, jehož středem prorůstá český národní strom, lípa. Pořizovací cena lavičky od Bořka Šípka, světoznámého českého výtvarníka, architekta a designéra a také hlavního architekta správy Pražského hradu z období prezidenta Václava Havla, činí 250 tisíc korun bez DPH. Přispět na pořízení této lavičky mohou zájemci na účet č. 100036-444212389/0800. nebo do dvou kasiček, které jsou umístěny v informačním centru v Kollárově ulici a na pokladně Průvodcovské služby Kutná Hora.

pra

Zavřít menu