Na sklonku roku jsme si připomněli třetí výročí úmrtí dramatika a bývalého prezidenta republiky Václava Havla. Při té příležitosti se ve Vlašském dvoře sešel světoznámý designér a architekt Bořek Šípek s kutnohorským starostou Martinem Starým. Bořek Šípek přijel do Kutné Hory představit projekt Lavička Václava Havla.

.
Záměrem tohoto projektu, koordinovaného a zaštiťovaného Knihovnou Václava Havla, je vytvoření sítě míst ve veřejném prostoru, jež mohou přispět k setkávání a vedení skutečného dialogu – míst, kde bude možné diskutovat a přemýšlet v duchu ideálů a životních postojů Václava Havla.
„Celý projekt vlastně vymyslel velvyslanec České republiky v USA Petr Gandalovič a oslovil mě, jestli se na něm nechci podílet, což jsem rád udělal,“ zavzpomínal Bořek Šípek.
Lavičku tvoří dvě křesla spojená kulatým stolem, jehož středem prorůstá lípa, český národní strom, tvar jehož listů zároveň připomíná slavné „havlovské“ srdce.
„Když si dva lidé sednou na lavičku, tak sedí vedle sebe a koukají před sebe. Chtěl jsem, aby vznikl demokratický dialog a při dialogu si lidé musí koukat do očí. Proto jsem lavičku rozříznul, takže vznikla dvě křesla propojená stolečkem,“ vysvětlil světoznámý designér.

Bořek Šípek 2014
.
Bořek Šípek není ovšem samozřejmě pouze autorem návrhu Lavičky. Na svém kontě má například úpravy na Pražském hradě, ke kterým byl vyzván svého času právě Václavem Havlem, nemluvě o množství skleněných objektů a originálního designového skla či realizace projektů jako nizozemské muzeum moderního umění v Den Bosch, ceněný Glasshaus v Hamburku nebo tokijský obchodní dům Ginza. Budování Laviček Václava Havla je celosvětovým projektem, kromě České republiky se s lavičkami můžete setkat například také ve Spojených státech, Španělsku, Irsku či v italských Benátkách. A těší se velkému zájmu, například na posezení na té pražské, na Maltézském náměstí, si občas musíte vystát frontu.
Dočkáme se tedy Lavičky Václava Havla v Kutné Hoře?
„Osobně jsem projektu určitě nakloněn, s panem Šípkem jsme hovořili i o možné další spolupráci a domluvili se na setkání po Novém roce, kdy bychom už mohli diskutovat o konkrétním umístění Lavičky. Rádi bychom s panem architektem navázali spolupráci, pro Kutnou Horu by to jistě bylo přínosem,“ shrnul kutnohorský starosta Martin Starý.

Jan Šmok

.

Zavřít menu