Celoprázdninový festival Kutnohorské léto nabízí netradiční prohlídky památek a dalších zajímavostí v Kutné Hoře a okolí

Celoprázdninový festival s názvem Kutnohorské léto, festival netradičních prohlídek památek a dalších zajímavostí v Kutné Hoře a okolí, vstoupil letos do jedenáctého ročníku.

Pondělní a úterní večery jsou už tradičně věnovány večerním prohlídkám sedleckých pamětihodností. Při pondělní noční prohlídce kostnice zažijete unikátní prolnutí dvou světů, kdy jeden symbolizuje „memento mori“ a druhý naopak naději na vzkříšení.

V úterý vás kostýmovaný průvodce provede všemi unikátními místy sedlecké katedrály a ukáže vám za svitu svíček, zpěvu gregoriánského chorálu a varhanní hudby všechny její taje a zákoutí.

V úterý odpoledne můžete navštívit České muzeum stříbra – Hrádek, kde se dozvíte zajímavé informace z doby i života krále Václava IV.

Na středeční večery připravilo arciděkanství Kutná Hora noční prohlídky setmělého chrámu svaté Barbory, kde zažijete jedinečnou atmosféru večera provoněného kadidlem a osvětleného svíčkami. Každý letní čtvrteční večer pak otevře své brány dominanta historického jádra, arciděkanský chrám sv. Jakuba, nejstarší kamenný chrám Kutné Hory.  Z kostela sv. Jakuba se můžete vypravit ještě na noční putování romantickými i mystickými uličkami a zákoutími historické Kutné Hory při návštěvě produkce s názvem „Tajemné kutnohorské pověsti ožívají“.

Podobný program jako v minulých letech nabízí také pátek – ti z vás, kteří mají rádi víno nebo třeba chtějí ochutnat to místní, kutnohorské, by měli navštívit podvečerní netradiční prohlídku kláštera sv. Voršily.

Kutnohorské léto nabízí i několik víkendových představení, která se ale neopakují každý prázdninový týden. Nenechte si ujít páteční večerní netradiční prohlídky Vlašského dvora aneb Stříbrnou horečku v Kutné Hoře. Začátkem srpna navštivte představení Ochotnického spolku Tyl Kutná Hora na nádvoří Vlašského dvora. Historická veselohra z prostředí Kutné Hory s názvem Poslední hřích pana Mikuláše připomíná výraznou osobnost královského města, kronikáře Mikuláše Dačického z Heslova.

A kdo by nechtěl trávit celý den v Kutné Hoře, může se vydat za její hranice – na zámku Kačina to letos žije! Na každé prázdninové úterý chystá Divadélko Kůzle pohádku Květovaný hrnek komtesky Karolíny, každý prázdninový čtvrtek nás čeká Pohádkový zámek Kačina v podání Divadýlka Mrak. Každou třetí a čtvrtou sobotu o prázdninách můžete navštívit oživené prohlídky zámku s názvem Kde je Rudolf?, každou druhou sobotu pak Noční prohlídky na Kačině s podtitulem Mnoho povyku pro divadlo! Na všechna víkendová odpoledne jsou navíc přichystána jedinečná představení se zvířaty v Ringellandu v nedalekých Habrkovicích.

Program je nabitý a kapacita jednotlivých produkcí omezena. Neváhejte proto navštívit webové stránky www.kutnohorskeleto.cz, kde se dozvíte podrobnosti k programu a případně si můžete prostřednictvím elektronického prodeje zakoupit své vstupenky již předem, před návštěvou vlastních produkcí. Stejně jako v minulých letech si je ale můžete zakoupit i ve všech informačních centrech v Kutné Hoře.

Poděkování za spolupráci a přípravu produkcí a propagaci festivalu náleží Římskokatolické farnosti Kutná Hora – Sedlec, Římskokatolické farnosti – arciděkanství Kutná Hora, Českému muzeu stříbra, Národnímu zemědělskému muzeu – zámku Kačina, Václavu Veselému – Divadlu za oponou Kutná Hora, Muzeu B, Vinným sklepům Kutná Hora s.r.o., Ochotnickému spolku Tyl Kutná Hora, a všem dalším, kteří se na zdárném průběhu festivalu podílí. Festival Kutnohorské léto 2019 se koná za podpory Středočeského kraje a Města Kutná Hora.

tz, red

 

Zavřít menu