Výstava k 80. narozeninám kutnohorského rodáka, akademického sochaře Stanislava Kostky, je k vidění v Kamenném domě do konce srpna

Tavené skleněné plastiky kutnohorského rodáka, sklářského výtvarníka, akademického sochaře Stanislava Kostky, jsou v Kamenném domě v Kutné Hoře k vidění ještě do konce srpna. Výstavu k 80. narozeninám významného českého umělce pořádá České muzeum stříbra. 

Stanislav Kostka pracoval s mnoha technologickými postupy, nejvíce s pískovaným sklem, vitrážemi, přetahovaným sklem, ale jeho doménou je skleněná plastika. Pro jeho volnou tvorbu jsou charakteristické menší tavené skleněné plastiky, které jsou v Kamenném domě vystaveny společně s fotografiemi kutnohorských realizací v architektuře. V roce 1973 to byla Křížová cesta pro kapli chrámu Philip Morris v Sedlci, v letech 1985 až 1986 skleněná leptaná a pískovaná stěna ve smuteční obřadní síni, v roce 1922 leptané a pískované sklo pro reprezentační prodejnu tabáku v Kutné Hoře a v roce 2000 zasklení okenních otvorů renesančního domu v Šultysově ulici v Kutné Hoře.

Výstavu Stanislava Kostky v Kamenném domě je možné navštívit v červenci a srpnu od 10 do 18 hodin.

tz, pra

Zavřít menu