Centrum ožilo během tropické soboty Gastrofestivalem

V sobotu 19. června se uskutečnil již pátý ročník Gastrofestivalu v Kutné Hoře. Akce proběhla tradičně v okolí chrámu svaté Barbory a jezuitské koleje a znovu nabídla bohatou škálu občerstvení české i mezinárodní kuchyně, ale také BIO výrobků a pokrmů z nich. Představili se také místní vinaři, pivovary a další výrobci, mnoho z nich pak s certifikovanými výrobky značkou Regionální produkt Kutnohorska.

„Chceme při této akci i mimo ni budovat vztah k půdě, k přírodě, k naší zemi. Máme ji jenom vypůjčenou a je naší povinností, abychom ji v dobrém stavu předali dalším generacím,“ uvedl při slavnostním zahájení festivalu Lukáš Rudolfský. Dlouhodobým partnerem akce je Svaz ekologických zemědělců PRO-BIO, který usiluje o trvalou udržitelnost prostřednictvím ekologického zemědělství. Manažerka Svazu PRO-BIO Kateřina Urbánková pak během dne v několika vstupech pohovořila o principech ekologického zemědělství a představila několik biofarem, které se akce zúčastnily.

„Akce jako je Gastrofestival mají za mě obrovský dopad. My se vždy snažíme lidem na těchto akcích biopotraviny přiblížit nejen prostřednictvím vysvětlování, ale zejména prostřednictvím chuti. Má to daleko lepší odezvu, když se sami můžete přesvědčit, že biopotraviny jsou normální potraviny jako salámy, paštiky, šunky, sýry, povidla apod. ale mají obrovský environmentální benefit,“ uvedla Kateřina Urbánková, manažerka Svazu PRO-BIO. V prezentačním stánku Svazu PRO-BIO mohli návštěvníci během celého dne ochutnat několik vybraných výrobků, oceněných v soutěži česká biopotravina roku nebo od farem s titulem nejlepší ekofarma roku a zároveň se dozvědět více o ekologickém způsobu hospodaření nebo o nejbližších bio sedlácích.

Celým dnem se prolínala hudba z pódia vedle chrámu svaté Barbory, na kterém se obměnilo pět hudebních uskupení. Děti tvořily ve výtvarné dílně odznáčky s kuchařskou tématikou a nalepováním zbylých výtvarných materiálů „vařily“ svá „jídla“. Odpoledne pro ně bylo určeno také představení loutkového divadla.

„Jsem ráda, že se povedlo akci zorganizovat po roční přestávce. Přípravy nebyly vůbec jednoduché vzhledem k aktuální situaci v gastronomii, kde chybí kvalifikovaný personál. Neustále jsem také sledovala aktuálně platná opatření a trochu se i modlila, aby vše vyšlo,“ uvedla na odlehčení před závěrem akce Edita Dvorská z pohledu organizátora.

Akce proběhla s dodržením aktuálních hygienických opatření a i v tropických vedrech si cestu za kvalitní gastronomií našlo během celého dne necelých 2000 návštěvníků.

tz

Zavřít menu