Co na srdci, to na plátně je název výstavy obrazů kutnohorské malířky Jitky Rudolfové, která bude v sedlecké katedrále zahájena vernisáží 19. září od 18 hodin

Vernisáž výstavy obrazů, kreseb, enkaustik a akvarelů s názvem Co na srdci, to na plátně kutnohorské malířky Jitky Rudolfové se v katedrále Nanebevzetí Panny Marie a sv. Jana Křtitele v Kutné Hoře – Sedlci uskuteční v neděli 19. září se od 18 hodin. 

Výstava v katedrále Nanebevzetí Panny Marie je autorčinou čtvrtou výstavou a bude rozdělena do tří celků. V první části bude návštěvník procházet českou krajinou nejčastěji inspirovanou okolím Řeplic, kde má autorka svůj ateliér. V rozšířené části lávky bude umístěna abstraktnější autorčina tvorba, která vychází z malířské techniky starověké antiky, tzv. enkaustika. Třetí část, vrcholící na kůru katedrály, bude jakýmsi holdem Kutné Hoře. Na plátnech se bude střídat kostel sv. Jakuba s jezuitskou kolejí a chrámem sv. Barbory, ale i s méně známými uličkami a místy, která mnohokrát již nadobro odvál čas.

„Procházet výstavou obrazů paní Rudolfové je jako projít přes upravenou zahradu až do domu, kde voní čerstvě upečený koláč, natrhané květiny, rozdělané tempertinové barvy a kde vládne klid a rodinná sounáležitost. Po silné a sugestivní výstavě z prostředí Černobylu je výstava paní Rudolfové velkou změnou a my jsme moc rádi, že jsme se na výstavě domluvili a moc se na ni těšíme,“ říká Radka Krejčí z Římskokatolické farnosti Kutná Hora – Sedlec, která výstavu pořádá.

Slavnostní vernisáž výstavy Co na srdci, to na plátně proběhne v neděli 19. září od 18:00 a výstava v podkroví sedlecké katedrály potrvá až do neděle 31. října. Výstavu je možné navštívit v rámci běžné otevírací doby katedrály.

Zavřít menu