Kutnohorský basketbal oslavil 70 let od svého založení

Letos tomu je 70 let, co parta studentů kutnohorského gymnázia založila basketbalový oddíl a v průběhu následujících sezon dovedli oddíl až do druhé ligy. V sobotu 18. září si toto jubileum dnešní basketbalový oddíl v Kutné Hoře připomněl.

Na oslavě nechyběli ani někteří ze zakládajících členů oddílu. Jeden z nich, devadesátiletý Jaroslav Hak vzpomíná na začátky basketbalu v Kutné Hoře takto: „Ten úplný počátek, kdy nás pár začalo zkoušet hrát něco, co se snad nedalo ani nazvat košíkovou, spadá do let 1948 – 50, kdy jsme na místním, tenkrát ještě reálném gymnáziu, studovali a blížili se k maturitě. Basket jsme hráli v budově školy a teprve potom se přesunuli do sokolovny v Tyršově ulici, kde nenahraditelný Olda Pilař zhotovil koše a kde jsme posléze odehráli všechny soutěže, včetně té druholigové. Dnes, když se jakési torzo původního oddílu sejde občas na pivo, tak je na nás trochu smutný pohled, ale tato setkání jsou pro nás pro všechny jakýmsi pokropením živou vodou.“

Odpoledne plné basketbalových oslav úvodním slovem zahájil předseda klubu Petr Kratochvíl. Se současným stavem kutnohorského basketbalu návštěvníky seznámil místopředseda klubu a stále ještě aktivní hráč Jaroslav Prušinovský, který hned na úvod svého proslovu zavzpomínal na jednoho ze zakládajících členů oddílu pana Julia Aufrechta, který zemřel v roce 2019. Následně připomněl rok 2016, kdy basketbalový tým mužů pod vedením trenéra Petra Kratochvíla, postoupil do 2. ligy. Upozornil také na výraznou změnu v nastávající sezóně, kdy se kutnohorský oddíl sloučí s kolínským a zkušené kutnohorské hráče, doplní mladí kolínští dorostenci a společně nadále budou bojovat ve 2. lize basketbalové soutěže. Sportovní odpoledne v TJ Sokol v Tyršově ulici pokračovalo soutěžemi ve střelbě trestných hodů a trojek. Vyvrcholením celého basketbalového odpoledne bylo přátelské utkání současných i minulých hráčů kutnohorského oddílu.

V budoucí sezóně budou kutnohorští basketbalisté ve 2. lize bojovat společně s kolínskými pod hlavičkou Kolínsko-kutnohorský basket klub. Domácí zápasy podzimní části odehrají v Kolíně, jarní část poté v Kutné Hoře na palubovce Biosky.

Radka Krejčí

Zavřít menu