Díla českých výtvarníků, kteří jsou spjati s městem pod Barborou, budou k vidění v galerii Kosmas. Vernisáž se uskuteční 5. září od 17.30 hodin

Hory Kutné v umění výtvarném je název výstavy, která bude v kutnohorském Knihkupectví a galerii Kosmas na Komenského náměstí zahájena ve čtvrtek 5. září od 17.30 hodin. K vidění budou díla okolo třiceti českých výtvarníků, kteří jsou spjati s městem pod Barborou. Součástí vernisáže bude aukce, jejíž výtěžek bude věnován na podporu občanského sdružení Belveder.

Výstavu Hory Kutné v umění výtvarném připravila místní umělecká agentura ArcusGallery společně s vydavatelstvím Globus International. Prodejní výstavu postavila ArcusGallery z olejomaleb, akrylů, kreseb, grafických listů, fotografií, skleněných i keramických plastik, faksimile a pohlednic zhruba třicítky českých výtvarníků a výtvarnic. Připomeňme alespoň některé: Josef Krčil, Čestmír Pechr, Pavel Sukdolák, Tomáš Bím, Veronika Holá, František Leták, Richard Knot, Jaromír Procházka, Jitka Rudolfová, Jiřina Stupková, Vlastimil Bareš, Vladimír Císař, Radek Černovský, Jiří D. Dostál a další… Mnozí z nich jsou s Kutnou Horou těsněji či volněji spjati a věnují se magickému městu pod Svatobarborskou katedrálou dlouhodobě.

Většinou také spolupracují s ArcusGallery a její internetovou odnoží, Galerií myrro. V čerstvé paměti kutnohorských milovníků umění jsou nedávné výstavy Františka Letáka a Richarda Knota právě v galerii Kosmas. Na listopad 2019 potom AG připravuje ve stejném galerijním prostoru výstavu mladé nadějné nekonformní malířky a sklářské designérky Veroniky Holé. A nejenom pro Kutnohořany budou velice příjemným překvapením a potěšením olejomalby Jitky Rudolfové či akvarely Hany Richterové.

Vedle výtvarných děl z posledních měsíců či let mohou návštěvníci výstavy Hory Kutné v umění výtvarném obdivovat i klasiku, jako například olej na plátnu Josefa Krčila z roku 1945, temperu na kartónu Čestmíra Pechra za stejného roku či unikátní lept Pavla Sukdoláka z roku 1958. Výstavu vhodně doplní i faksimile originálních výtvarných děl na ručním papíru Jaroslava Mouchy, Vlastimila Bareše či Vladimíra Císaře i okouzlující černobílé fotografie Jaromíra Procházky, ze kterých dýchá atmosféra dávné Kutné Hory.

Vernisáž ozvláštní i dobročinná aukce, do které tentokrát vloží ze svého sbírkového fondu jeden obraz ArcusGallery. Druhou položkou, která půjde pod kladívko, bude výstavní plakát podepsaný všemi přítomnými výtvarníky a umělci. Výtěžek aukce pořádající umělecká agentura ArcusGallery a Globus International věnují občanskému sdružení Belveder, jehož prvotním cílem je záchrana – sanace a zakonzervování současného stavu – kaple sv. Jana Křtitele na vrchu Vysoká.

Vernisáží provede, autory a jejich dílo představí Lenka Frankovicová, o hudební zážitek se již tradičně postará zpěvačka a kytaristka Lucie Zhory. Na sklenku dobrého vína pozve přítomné kutnohorský vinař Jiří Kocián.

Prodejní výstavu Hory Kutné v umění výtvarném můžete v kutnohorském Knihkupectví a galerii Kosmas navštívit do konce září 2019.

MiM, red

Zavřít menu