Součástí festivalu byla vernisáž výstavy Jiří Orten a 25 let Ortenovy Kutné Hory, která je k vidění ve Spolkovém domě
Foto: J. S. Treml

Dílo velkého kutnohorského básníka Jiřího Ortena oceňuje každým rokem festival s názvem Ortenova Kutná Hora. A ani letošek nebyl výjimkou. Během tří dní si milovníci literatury a umění mohli užít bohatý kulturní program, který má kromě pobavení sloužit také jako vzpomínka na tragicky zahynulého básníka a rodáka.

Program sestává z literárních pořadů, autorského čtení, vernisáží, hudebních vystoupení i prohlídek kutnohorských památek. S festivalem je také neodmyslitelně spojená i soutěž mladých básníků, ve které mají soutěžící možnost projevit své básnické a literární kvality. Podmínkou ovšem je, že soutěžící nesmí překročit věk dvaceti dvou let, což je zároveň i věk, ve kterém Jiří Orten tragicky zahynul.

Letos se konal již 26. ročník tohoto festivalu. Slavnostní zahájení se konalo v pátek 6. září v sále Základní umělecké školy v Kutné Hoře. Následoval večerní program, noční procházka a prohlídka kostela Nanebevzetí Panny Marie v Gruntě a také klubový večer mladých básníků v Blues Café.

Sobotní program byl zahájen již dopoledne. Vernisáž na téma „Jiří Orten a 25 let Ortenovy Kutné Hory“ zaplnila prostory Spolkového domu. Během dne pak následovaly semináře, autorská čtení a festivalový koncert. A večer již tradičně pojaté posezení a občerstvení v Preghausu Vlašského dvora pro členy klubu a hosty.

Festival v neděli zakončila premiéra filmového dokumentu „Pocta Jiřímu Ortenovi“ režiséra Milana Klímy.

I letos, jak vidno, se pořadatelé nemálo činili a uspořádali opět nezapomenutelný zážitek, za který by se sám Jiří Orten rozhodně nestyděl.

Josef Stanislav Treml

Psali jsme: Připomínka 100. výročí narození Jiřího Ortena (30. 8. 2019)

 

 

Fotogalerie: Slavnostní zahájení Ortenova festivalu. Sobotní večer v České 1 patřil mladým básníkům.. Zahrála mladá a vynikající autorka a klávesistka Bara Zmeková , která také hrála s legendárním a uznávaným literátem J.H.Krchovským a jeho Krch-off bandem. Poté klub patřil kapele, která patří mezi špičku v alternativní muzice. Opět po roce zde zahrálo uskupení Post-hudba. Foto: Lukáš Bečán

Zavřít menu