Divadelní festival nabídl představení v netradičních prostorách s aktuální tematikou v odlišném pojetí, než jsou diváci běžně zvyklí

Nabídku pestré a originálně pojaté divadelní zábavy letos zařídil v Kutné Hoře již 5. ročník Divadelního festivalu. Celá akce proběhla od 6. do 7. září a jejím pořadatelem bylo Divadlo X10 z.s.

Repertoár se zaměřil na alternativní vystoupení s nádechem avantgardní originality. Fanoušci divadelních her si tak mohli vychutnat vystoupení s aktuální tematikou v odlišném pojetí, než jsou třeba běžně zvyklí. V pivovaru v Sedlci, kde se odehrála drtivá většina her, si zahrála nejen česká divadla, ale i ze Slovenska, Polska a Itálie. K divadelním spolkům, které se zapojily, patří například česká Toy Machine, JEDL. Z Itálie k nám dorazilo Il mutamento zona castalia. Dále polský spolek Teatr Bestemmia, nebo Divadlo S.T.O.K.A. z Bratislavy. To je ovšem jen hrubým vyjmenováním několika mála divadel. Celkově si na prknech zařádilo více jak jedenáct divadel, což je skutečně neuvěřitelně pestrou nabídkou.

Kromě pobavení však celý festival nabízí i značný přesah. Je také jakousi platformou pro setkávání umělců a jednotlivých divadelníků. Aktéři si tak mohou obohatit své zkušenosti a vytříbit vkus. Tím je docíleno rozvoje celkové současné umělecké tvorby a za to patří festivalu, a především pak jeho pořadatelům velké díky.

Josef Stanislav Treml

Zavřít menu