Dražba fotografií Ondřeje Soukupa vynesla 159 tisíc korun

Ve čtvrtek 10. března se v prostorách barokního refektáře GASK konala velmi neobvyklá akce – dražba fotografií z výstavy Poslední Samoselové kutnohorského fotografa Ondřeje Soukupa. Celkem čtrnáct velkoformátových fotografií původně vzniklo pro výstavu v katedrále Nanebevzetí Panny Marie a sv. Jana Křtitele, která se konala loni v létě. Sedm černobílých fotografií pořídil autor v roce 2017, kdy se sám rozhodl navštívit oblast Černobylu a věnoval se hlavně exteriérové fotografii. Podruhé odjel Ondřej Soukup na Ukrajinu v zimě loňského roku a fotil převážně Samosely, tedy původní starousedlíky, kteří v roce 1986 museli z oblasti odejít, následně se však do regionu i přes odpor úřadů vrátili.

Ondřej Soukup se celý soubor fotografií rozhodl věnovat do veřejné dražby a výtěžek použít na podporu lidí prchajících z Ukrajiny. Ve velmi krátkém čase se autorovi podařilo zajistit partnery dražby – Římskokatolickou farnost Kutná Hora – Sedlec, GASK, firmu Lepor, Technické služby KH a Oblastní charitu, která otevřela transparentní účet na podporu těch Ukrajinců, kteří jsou již přímo na Kutnohorsku.

Dražba začala krátkým proslovem autora i všech partnerů a byla představena základní dražební cena fotografií, 4 tis. korun. Za zhruba hodinu bylo vydraženo všech čtrnáct fotografií. Za nejvyšší cenu byl vydražen interiér školky v Pripjati, za kterou padla nabídka 20 tisíc korun. Celkově však dražba vynesla neuvěřitelných 159 tisíc korun. „Jsem hrozně příjemně překvapený sumou, která se nám podařila vybrat a celkovou atmosférou dražby. Takovou částku jsem upřímně nečekal a jsem rád, že jsme mohli společně přispět a pomoci těm, kteří to teď nejvíce potřebují,“ poděkoval Ondřej Soukup na závěr celé akce.

RDK, foto: K. Vohlídka, M. Čáková

Zavřít menu