„Fotografie jsou pohledem do duše autora,“ říká Petr Svoboda, kurátor výstavy k 100. výročí fotoklubu Čáslav. Výstavu je možné v Dusíkově divadle navštívit do 30. června

Zahájení výstavy pořádané k 100. výročí založení fotoklubu Čáslav se konalo 14. května v Dusíkově divadle v Čáslavi za velkého zájmu veřejnosti. K vidění jsou dokumenty dokládající činnost klubu v uplynulém století, historické snímky i fotografie současných členů fotoklubu, kteří jsou nejen z Čáslavi, Kutné Hory ale i dalších míst regionu. Vernisáže se účastnil vnuk zakladatele čáslavského fotoklubu Rudolf Paďouk. Výstavu je možné navštívit do konce června.

O hudební zpestření vernisáže se v úvodu postarala teprve desetiletá klavírní virtuoska Norika Lubbadová, která předvedla excelentní výkon.

Role kurátora výstavy se ujal Petr Svoboda, emeritní ředitel mostecké galerie. „Snažil jsem se do každého autora vybrat takové fotografie, které mají náboj a zároveň dle mého soudu vytvářejí vnitřní portrét dotyčné osoby. Snad se mi to podařilo,“ řekl kurátor výstavy, podle kterého jsou fotografie pohledem do duše jejich autora. Petr Svoboda je zároveň autorem připravovaného almanachu. Ve svém proslovu připomenul zásluhy zakladatele fotoklubu Rudolfa Paďouka a také jeho následovníků, kteří se zasloužili o to, že čáslavský fotoklub letos může slavit takové jubileum.

Igor Sloboda, současný předseda fotoklubu přestavil historii, současnost i budoucnost fotoklubu a doplnil, že letošní oslavy výročí doprovodí celkem tři výstavy. První se konala v lednu a další se uskuteční na podzim.

Ředitelka Dusíkova divadla Čáslav Eva Albrechtová uvítala mezi přítomnými hosty i předsedu spolku Třiatřicet Davida Nováka. „Čáslavský fotoklub v minulosti čelil restriktivním opatřením různých politických režimů. Několikrát musel svoji činnost přerušit. Jeho členům se ale vždy podařilo po kratším či delším období na původní aktivity navázat a pokračovat v práci. Díky tomu je v současnosti druhým nejstarším českým klubem fotografů v naší zemi, který existuje až do dnešních dnů,“ konstatoval David Novák.

Záštitu nad výstavou převzal starosta města Vlastislav Málek, který ocenil velkou účast na vernisáži: „Svědčí o vašem zájmu o fotografii a o činnost našeho fotoklubu. Když říkám našeho, tak vnímám s radostí, že v rámci fotoklubu se stírají rozdíly mezi Čáslaví a Kutnou Horou, protože mnoho členů je z Kutné Hory,“ dodal Vlastislav Málek.

Na výstavě se vedle Dusíkova divadla podílelo i Město Čáslav, Městské muzeum a knihovna Čáslav a spolek Třiatřicet. Výstava v Dusíkově divadle potrvá do konce června.

pra

Zavřít menu