Francouz François-Xavier Dangremont se stal vítězem prestižní evropské kytarové soutěže v Kutné Hoře
Vítěz I. kategorie. Foto: Vladimír Dvořák

V sobotu 6. července 2019 dozněly poslední kytarové tóny účastníků prestižní mezinárodní soutěže ve hře na klasickou kytaru v Kutné Hoře. Do jubilejního 20. ročníku, který se konal pod záštitou Ministerstva kultury ČR, se přihlásilo 61 soutěžících z celkem 23 zemí světa. Čtyři dny tu předváděli své hráčské umění mezinárodní porotě v čele s předsedou Štěpánem Rakem, která po soutěžním maratonu vybrala ty nejlepší. V mezinárodní porotě dále zasedli: Anna Hronová (Česká republika), Michal Nagy (Polsko), Thomas Offermann (Německo), Petr Saidl (Česká republika), Pavel Steidl (Česká republika), Franciszek Wieczorek (Polsko), Marek Nosal (Polsko), Johannes Monno (Německo), Jens Wagner (Německo) a Miriam Rodriguez Brüllová (Slovensko).

V první kategorii do 20 let se nejlepším interpretem a laureátem soutěže stal Němec Leon Jänicke, druhé místo získal Čech Jan Čonka a na třetím místě skončila Elodie Brzustowski z Francie.

Vítězem prestižní druhé kategorie a laureátem kutnohorské mezinárodní kytarové soutěže se pro rok 2019 stal Francouz François-Xavier Dangremont, druhé místo obsadil kytarista Chiawei Lin  z Taiwanu (na snímku) a třetím nejlepším byl dánský účastník Niklas Johansen.

Cenu pro nejlepšího českého účastníka v I. kategorii získal Jan Čonka a ve II. kategorii Milena Šolcová.

Součástí festivalu není jen soutěžní klání, ale také bohatý doprovodný program. V Galerii Středočeského kraje – v prostorách refektáře a štábního domku – se odehrálo celkem šest krásných večerních kytarových recitálů (Chiawei Lin, Pavel Steidl, Johannes Monno, Lorenzo Micheli, Cyprien N´tsaï, Zoran Dukić + Helen Sanderson) a lektoři – kytaroví mistři, nabídli své umění mladším nebo začínajícím kolegům při desítkách hodin mistrovských kurzů, které v průběhu soutěže odučili v příjemném prostředí kutnohorského Spolkového domu.

Mezinárodní bienále se v tomto roce podruhé konalo v exkluzivních prostorách nově zrekonstruovaného Dačického domu. Soutěžící i mezinárodní porota byli spokojení se soutěžním prostředím a zázemím, které všem Dačického dům poskytl. Poděkování patří zaměstnancům Dačického domu, kteří obětavě pomáhali organizačnímu týmu soutěže vytvořit pro tuto evropsky významnou akci kvalitní zázemí. Velké poděkování patří Jaroslavě Brandejské a Pavlu Ladrovi, pracovníkům Oddělení kultury Městského úřadu  Kutná Hora.

Festival klasické kytary se v Kutné Hoře znovu odehraje opět v roce 2021. Půjde již o 21. ročník, což znamená, že mezinárodní kytarová soutěž zakotvila v Kutné Hoře před 41 lety. Organizátoři děkují všem sponzorům a partnerům. Zvláštní poděkování za podporu patří městu Kutná Hora, bez kterého by soutěž nemohla existovat a díky jemuž se mohou pustit již několik měsíců po skončení letošního ročníku do přípravy dalšího bienále.

 

 

Výsledky mezinárodní kytarové soutěže Kutná Hora 2019:

  1. kategorie (věkově neomezena)
  2. cena – François-Xavier Dangremont (Francie)
  3. cena – Chiawei Lin (Taiwan)
  4. cena – Niklas Johansen (Dánsko)
  5. cena – Milena Šolcová (Česká republika)
  6. cena – Martin Cába (Česká republika)
  7. cena – Flavio Nati (Itálie)
  1. kategorie do 20 let
  2. cena – Leon Jänicke (Německo)
  3. cena – Jan Čonka (Česká republika)
  4. cena – Elodie Brzustowski (Francie)

Finalisté: Przemyslaw Religa (Polsko), Mateusz Soltysek (Polsko), Oktavia Bujnowicz (Polsko), Jiří Pipek (Česká republika), Jan Markowski (Polsko).

 

 

Zavřít menu