GASK po vynucené koronavirové pauze znovu otevírá a těší se na své návštěvíky. Co si pro ně galerie připravila?

Po téměř dvouměsíčním uzavření se Galerie Středočeského kraje opět otevírá všem milovníkům výtvarného umění. Ochutnávku všech aktuálních výstav mohli návštěvníci vidět v on-line prostoru díky krátkým videím. Od čtvrtka 3. prosince je již mohou navštívit a užívat si podnětný dialog mezi současným uměním a vznešeným prostředím barokní jezuitské koleje. 

„Již od prvního uzavření v březnu nás návštěvníci mohou sledovat on-line a nyní konečně mohou opět přijít a užít si výstavy naživo. V době odmlky jsme se pustili do opravy kavárny Café Fatal – Gallery Point a dokončujeme kongresové centrum. Vše bude pro návštěvníky k dispozici v novém roce 2021. Po otevření návštěvníkům poslouží provizorní stánek se skvělou kávou, svařeným vínem nebo punčem a dobrotami, které k tomuto krásnému období patří. Vše od baristů ze ZERO POINT. Adventní čas je pro nás všechny dobou rozjímání, těšíme se na naše stálé návštěvníky a členy klubu Přítel GASK, stejně jako na ty, kteří k nám přijdou poprvé,“ říká Jana Šorfová, ředitelka GASK. 

Pozornosti návštěvníků by neměla uniknout výstava Josef Svoboda – scénograf, která byla veřejnosti přístupná pouze jeden den po svém zahájení. 

GASK ji připravil ve spolupráci s obecně prospěšnou společností Josef Svoboda – scénograf v souvislosti s letošními nedožitými stými narozeninami jedné z nejvýraznějších postav světové divadelní scénografie. Multimediální expozice, pojatá symbolicky jako živý divadelní prostor, připomene Svobodovu bohatou scénografickou tvorbu v rozmezí od 40. let 20. století do počátku 21. století. Vystavené unikátní materiály dokumentují neobyčejnou Svobodovu invenci a schopnost nacházet jedinečná scénická řešení, využívat a pro divadlo objevovat nové materiály a technologie a experimentovat s nimi. Originály kreseb a studií, makety, ale i dobové audiovizuální materiály, velkoplošné projekce nebo 3D animace představují v dosud nebývalé šíři a rozmanitosti Svobodovy klíčové scénografické přístupy, témata a novátorské počiny v oblasti světelného designu, kinetiky, projekce či využití laseru. Součástí expozice je i prostor kina s dobovými dokumenty a rozhovory, připomínajícími osobnost a dílo Josefa Svobody. 

Dále bude od čtvrtka k vidění autorská instalace Michala Škody s názvem Kontinuální doteky, pro kterou jsme spojili dva výstavní prostory (Přesahy grafiky a Blackbox). Autor ve svém díle vede dialog s prostorem a prostředím, a to jak uvnitř svých prací, tak jejich prostřednictvím s konkrétním místem. Výstava se soustředí na kresby a deníkové záznamy, které představuje formou velkoplošné instalace, autorskými knihami nebo site-specific instalací, sestavenou zejména z dřívějších fotografií. Svou vyhraněnou senzitivitou a formou oproštěnou od vnější reality autor zprostředkovává divákovi vnitřní prožitek postavení člověka v okolním světě. 

Zajímavým projektem je také multimediální výstava The Great Oxidation Event mladé umělkyně Johany Střížkové, která metaforicky naznačuje poselství, jež je zřejmé: Jsme na pokraji fatální proměny světa, jak ho známe. Možná i na počátku našeho zániku. 

Jste-li milovníky designu a toho českého zvlášť, určitě Vás nadchne výstava Fakticky FAKTICKY. Tvůrčí duo designérek Petry Bindr a Barbory Novákové představuje svou tvorbu, jejímž základním tématem jsou široké možnosti užití betonu při výrobě šperků, objektů a bytových doplňků. Zaměřují se zejména na kombinaci betonu s minerály a drahými kovy. Vlastním způsobem nahlížejí na lidskou touhu po geometrické dokonalosti v symbióze s organickou surovostí přírody. Kladou důraz na řemeslné zpracování, nechávají vyniknout kráse betonu a hledají jeho limity. 

Vzhledem k přetrvávajícím opatřením zůstanou některé aktivity galerie i nadále v on-line prostoru. 

Na facebooku GASK můžete v nejbližších dnech sledovat hned tři důležité události. 

Tou první je prezentace dílčích programů celoročního projektu Tvář baroka, který oslavuje dlouholetou historii jezuitské koleje v Kutné Hoře. „Čtvrtek 3. prosince bude pro GASK dnem, kdy vznikne dokument o instalacích a doprovodném programu projektu Tvář baroka. Z průběhu natáčení se budou konat on-line vstupy. Program začne v 9 hodin na facebookových stránkách galerie živým úvodním představením. V 10 hodin si mohou diváci poslechnout ukázku z nového audio-průvodce Ad maiorem Dei gloriam, kterému svůj hlas propůjčili Miroslav Táborský a Kamila Drtilová a k němuž hudební doprovod vytvořil Jindřich Macek. Třetí on-line vstup v 15.30 hodin představí nově vznikající parfém pro GASK Ars Longa – Umění trvá,“ říká vedoucí Lektorského centra Karin Vrátná Militká. 

Do projektu Tvář baroka patří i výjimečné projekce od studia Krutart. Studio vytvořilo jedinečné animované příběhy, které v nikách na schodišti severního křídla budovy jezuitské koleje připomenou atmosféru dob dávno minulých. Čtyři videa představí významné osobnosti 17. a 18. století, jejichž osud je spjat s kutnohorskou jezuitskou kolejí – jsou jimi Giovanni Domenico Orsi, Fridrich Bridel, František Baugut a František Antonín hrabě Špork. Diváci budou mít možnost zhlédnout v on-line prostoru teaser. Program tohoto přenosu najdete na webu galerie. 

Prostřednictvím streamingu můžete sledovat také křest knihy Jana Kubíčka Kresby a koláže. Proběhne v prostorách galerie v úterý 8. prosince od 15 hodin. Jan Kubíček je významnou osobností českého progresivního umění druhé poloviny 20. století. Jeho dílo představí dcera umělce Kateřina Zvelebilová spolu s kurátorem Jiřím Machalickým, kteří zároveň pohovoří o výstavě Řád a náhoda, jež se uskuteční na jaře 2021. 

Završení přijde v sobotu 12. prosince. Od 15 hodin proběhne on-line vernisáž výstavy Dagmar Šubrtové Stella Maris  s kurátorkou Adrianou Primusovou. Ve stejný den bude pokřtěno aktualizované vydání katalogu ke stálé expozici GASK Stavy mysli / Za obrazem – Obměny a intervence. Součástí programu bude i virtuální intervence Vojtěcha Polláka do stálé expozice s kurátorkou Veronikou Marešovou. Virtuální intervence bude realizována pomocí dronu a dalších moderních technologií. Diváci během této intervence budou moci sledovat také taneční vystoupení Anny Lipoldové a jejího partnera Matthewa Davida. 

GASK se intenzivně připravuje na výstavní sezónu roku 2021. „Na příští rok chystáme řadu zajímavých projektů. Konkrétně bych uvedl alespoň tři největší. Samota uprostřed davu – Charles Baudelaire a české umění připomene dvousté výročí Baudelairova narození a ukáže, jak tvorba tohoto francouzského „prokletého“ básníka inspirovala – a stále inspiruje – české výtvarné umění. Poté nás čeká retrospektivní výstava Adély Matasové, od šedesátých let dvacátého století neopomenutelné postavy české scény, jejíž výjimečnost spočívá v tom, jak svými objekty a instalacemi (doslova i obrazně) reflektuje prostor okolního světa. A koncem roku 2021 se můžeme těšit na výstavu Stanislav Podhrázský a přátelé, která originálním způsobem poukazuje na důvěrný tvůrčí kontext, v němž se od čtyřicátých let dvacátého století vyvíjela Podhrázského osobitá umělecká výpověď,“ prozrazuje Richard Drury, vedoucí kurátor GASK. 

TZ GASK

Zavřít menu