Hasičský sbor Poličany oslavil 100. výročí od svého založení

Oslavy stého výročí založení hasičského sboru Poličany zahájil 7. září hodinu po poledni slavnostní průvod hasičů obcí. Ten vyrazil od zbrojnice v čele s praporem sboru. Početnému průvodu do kroku hrála dechová kapela pochodových veteránů pod vedením Bohuslava Ryšánka. Doprovázela i mažoretky Scarlett Kutná Hora vedené Michaelou Palečkovou. Oslavy přilákaly kolem 180 účastníků. Mezi hosty nechyběli Vasil Pekar, prezident České hasičské jednoty, Jiří Pokorný, ředitel HZS Kutná Hora, za město Kutnou Horu zastupitel Jakub Skyva a také zástupci hasičských dobrovolných sborů z Polánky, Křesetic, Onomyšle, Chlístovic a další vzácní hosté.

Program pokračoval slavnostním ceremoniálem na hřišti, nástupem hasičských sborů, proslovem starosty hasičského sboru Františka Rota. Ředitel HZS Kutná Hora Jiří Pokorný předal místnímu sboru plaketu s čestným uznáním. Členům sboru byly předány medaile za věrnost a zásluhy. Následovalo odhalení zrestaurovaného pamětního obrazu hasičského sboru z roku 1925 a ten bude umístěn v hasičské zbrojnici. Připraven byl program pro děti, skákací hrad atd. Součástí oslav byla také ukázka vyproštění osob z havarovaného vozidla v podání malínských hasičů. Zábava pokračovala až do nočních hodin, k tanci i poslechu hrála kapela Laura Bohuslava Ryšánka.

Hasičský sbor Poličany byl založen 4. srpna 1924 a původně měl 21 členů. „Sbor byl založen s cílem chránit místní obyvatele před nebezpečím požárů, které v té době byly častou a devastující hrozbou. Od samotného počátku se sbor stal důležitou součástí života tehdy samostatné obce,“ řekl Václav Slavík, místostarosta sboru, a doplnil, že v současné době má Sbor dobrovolných hasičů Poličany 38 členů, z nich 8 je zařazeno do zásahového družstva JPO 5, a je členem integrovaného záchranného systému.

Oslavy se konaly za podpory města Kutné Hory a řady sponzorů. Poděkování patří všem členům hasičského sboru Poličany, kteří se na přípravách a zdárném průběhu akce podíleli. Místní hasiči se podílejí na pořádání dětských dnů v Poličanech nebo pálení čarodějnic a přispívají tak i ke kulturnímu životu v obci.

pra, foto: pz

Zavřít menu