Nahlédněte s mladými herci do opuštěného panství a oslavte s nimi tříleté výročí jejich tvůrčí činnosti v herecké škole. Premiéru divadelní komedie z dílny Tylovy herecké školy uvedou studenti herectví na velké scéně kutnohorského Tylova divadla v pátek 12. února od 19 hodin. Vstupenky za sto korun jsou k mání v pokladně divadla.

.
Na opuštěném panství zbyli po smrti pána jen sluha Ondre, kuchař Lubin – a kočka. Když v tom se tam nečekaně objeví dědičky, slečny Krindy a Pindy Norisovy. Co všechno jejich příjezd způsobí, se dozvíte v premiéře divadelní komedie z dílny Tylovy herecké školy. „Panství pana Norise“ podle scénáře Pavla Jecelína a Lucie Kadlečkové a v režii Václava Veselého nastudovali Tomáš Vinduška, Jiří Brzobohatý, Kristýna Zemanová, Kristýna Zinková, Renata Vindušková, Ondřej Krejčík a Pavel Kubelka.

Panství bude pokračovat
„Děkujeme ředitelce Veronice Lebedové a personálu divadla za vstřícnost při realizaci zkoušek a přípravách na představení. A pro diváky a naše příznivce máme dobré zprávy: Panství pana Norise určitě zreprízujeme a hned po premiéře začneme se studováním scénáře Panství pana Norise 2, volným pokračováním příběhu o Krindy a Pindy, sluhovy a kuchařovi, kočce, duchovi pana Norise, ale také Fricovi a pošťákovi,“ nastínil plány Václav Veselý a dodal: „V létě bychom pak oba díly uvedli v celovečerním představení v nějakém venkovním prostoru, kde se nám historické objekty stanou dokonalou kulisou k této hře. Navíc už je znám termín další premiérové inscenace v podání mladých herců.“

To je pěkné, co děláte
V pátek 6. května uvidí diváci v komedii současné francouzské dramatičky Carole Greep, jak dokáže nechtěně vytočené číslo nabourat dlouholeté přátelství a dohnat člověka až k pokusu o sebevraždu houbičkou na nádobí. „Příběh s názvem To je pěkné, co děláte, se odvíjí od situace, která se může přihodit každému z nás a ve hře uvidíte Renatu Vinduškovou, Jakuba Sloupa, Terezu Tahadlovou a Martina Čerycha,“ říká režisér.

Tři svíčky na dortu
Tylova herecká škola pod vedením Václava Veselého si v těchto dnech připomíná tříleté výročí od zahájení své tvůrčí činnosti. Její členové mají za sebou – kromě zdokonalování se v mluveném i pohybovém projevu – již několik realizovaných divadelních představení, jako například Vichřice, RealETshow, Buchty v pekle nebo Kouzelná kulička. Třicítka studentů působících v pěti tvůrčích skupinách má rozpracováno několik dalších námětů divadelních a filmových scénářů, připravených k realizaci. Herci v minulosti spolupracovali také na vzniku snímků Requel od společnosti KH filmin´ či V zajetí letokruhů z produkce Hlízwood. Ve vlastní produkci a v koprodukci s W-Production přivedli na svět snímky Tajemství opuštěného podkroví, Tichá prosba, DěSnění, Child Beer Chalange, Pan X, Pyžámko, Krocan na whiskey nebo Ztracená. Za mnohé z nich získali ocenění na Českém videosalonu. Někteří uspěli při castincích a objevili se ve velkých českých i zahraničních filmech.

Letní soustředění a produkce
Lidé z Tylovy herecké školy spolupracují také na představeních kutnohorských ochotníků nebo při dalších produkcích, jako je Královské stříbření Kutné Hory nebo představení Operního týdne. Nechybí ani při festivalu TyjátrFest. Prázdninový pořad v rámci Kutnohorského léta – Tajemné kutnohorské pověsti ožívají, na kterém se herecky aktivně podílejí, se stal loni nejnavštěvovanější turistickou produkcí. V létě se opět setkají v Prázdninové herecké škole v centru Mozaika na kutnohorkém Kaňku při workshopech se zkušennými lektory v oborech divadelního a filmového herectví, moderování, režii a tvůrčího psaní.

Další tituly v šuplíku
A další plány? „Z těch nejvyšších cílů pro příští období jmenujme například plánovanou realizaci divadelní inscenace Strašidlo cantervillské, dvě komedie mladých a vyhledávaných scénáristů Michaely Doleželové a Romana Vencla Když se zhasne a Náš dům, náš hrad nebo drama na motivy románu Jojo Moyesové Než jsem ho poznala. Dále několik divadelních jednoaktovek pro Malou scénu Tylova divadla, pár krátkých filmů a jeden videoseriál ze školního prostředí,“ vyjmenoval Václav Veselý budoucí aktivity své herecké školy v Kutné Hoře.

Zájemci o studium a kurzy se mohou ozvat mailem na wendy.art@centrum.cz, telefonem na číslo 737835585 nebo si vyhledat aktivity a informace na facebooku.

(tz)

Noris 2016

.
.

Zavřít menu