Holandský orchestr Ad Hoc se na Palackého náměstí v Kutné Hoře představí ve čtvrtek 9. srpna od 17 hodin

Holandský orchestr Ad Hoc se na Palackého náměstí v Kutné Hoře v rámci evropského turné představí ve čtvrtek 9. srpna od 17 hodin.

VAKANTIEORKEST AD HOC – BREDA – THE NETHERLANDS

Orchestr
Rekreační orchestr Ad Hoc byl příležitostně založen v roce 1988 (odtud název Ad Hoc) k 25. výročí  „Svazu měst Orange City“. Tvoří je města Diest v Belgii, Dillenburg v Německu, Orange ve Francii a Breda v Nizozemsku. Od té doby byl každoročně sestaven orchestr pro turné v Evropě. Orchestr je vítaným hostem a hrál v Itálii, Německu, České republice, Maďarsku, Polsku, Lucembursku, Francii a samozřejmě v Nizozemí. V roce 2014 navštívil Ad Hoc Holiday Orchestra poprvé v Lucembursko a Francii.
Ad Hoc se rozrostl do velké koncertní skupiny asi 65 muzikantů, kteří mají v průměru 26 let. Orchestr se skládá z profesionálních a amatérských hudebníků a existuje pouze 10 dní v roce. Vznikl převážně z regionu Breda, ale v současné době se účastníci registrují z celého Nizozemska a Belgie.

Vodic

Arjan Gaasbeek (1983) začal hrát na klarinet ve věku 4 let a první lekce dostával od svého dědečka. Od deseti let pokračoval ve studiu hry na klarinet v organizaci Koninklijke Harmonie Pieter Aafjes v Culemborgu, kde se učil u Johana Boonekampa. V mladém věku se zúčastnil několika soutěží, m.j. soutěže Princezny Christiny, soutěže Purmerade a soutěže mladých talentů Brabantské konzervatoře, kde získal cenu v hodnotě čtyřletého školného.

Studoval  hru na klarinet u Franse de Jonga na konzervatoři Fortys v Tilburgu a u Céleste Zewald na Vysoké škole umění v Utrechtu. V současné době studuje management HaFaBra u Tijmena Botma na Konzervatoři Prince Claus v Groningenu. Když byl v Trichtu požádán dirigovat studenstký orchestr, vznikla u něj láska pro dirigování. Od srpna 2006 je dirigentem sdružení Umění po práci v Ingenu, s kterými dosáhl různé úspěchy, m.j. vyhrál Pohár Betuwe v roce 2007 a první cenu v soutěži KNFM v Zaandamu v roce 2012. Také s orchestrem Umění a přátelé Maurik, kde je dirigentem od roku 2009, byl úspěšný, m.j. vyhrál Pohár Betuwe v roce 2010 a 2013 a soutěž KNFM v Zaandamu v roce 2011.

V organizaci Koninklijke Harmonie Pieter Aafjes v Culemborgu, kde je 20 let aktivním členem, je také dirigentem Středního orchestru a druhým dirigentem Velkého orchestru.

Skladatel v rezidenci

Letošní skladba bude napsána Dennisem Hazenootem. Dennis Hazenoot (1988) je holandský skladatel koncertních děl a hudby pro média. Studoval skladbu na Královské konzervatoři v Haagu a bakalářský titul ve skladbě získal na Utrechtské konzervatoři.

Pro Holiday Orchestra Ad Hoc tento rok píše Déchargé. Název, který lze volně přeložit jako “vyloženo”. Komponování je pro Dennise vypuštěním / použitím určitého druhu energie organizovaným / tvůrčím způsobem. Navíc si myslí, že se hudebníci v tomto díle budou moci zbavit své energie. “Mým hlavním cílem bylo napsat velkolepé a pestré dílo pro orchestr s velkým množstvím radosti z hraní a výzvou pro hudebníky“, říká Dennis Hazenoot.  -tz-

Zavřít menu