Hostem červnových Disputací byla operní pěvkyně Eva Randová

Další večer v cyklu Disputace, který pořádá Klub rodáků a přátel Kutné Hory, se konal 27. června v konferenčním sále Dačického domu v Kutné Hoře. Hostem byla operní pěvkyně, mezzosopranistka Eva Randová.

Pamětníci vzpomínají na recitál Evy Randové v chrámu sv. Barbory při prvním ročníku festivalu Ortenova Kutná Hora v roce 1994. V roce 2007 byla Eva Randová hostem Disputací, těch se tehdy zúčastnila i její sestřenice a dlouholetá aktivní členka klubu rodáků Eva Matějčková.

Eva Randová začala svoji pěveckou kariéru ve Státním divadle v Ostravě, poté v letech 1969–1972 působila v Národním divadle. Od roku 1970 byla zároveň sólistkou opery ve Stuttgartu, která se v roce 1972 stala její domovskou scénou. Vystupovala v nejslavnějších operních domech po celém světěv newyorské Metropolitní opeře, v londýnské Covent Garden, v milánské Scale, v Paříži, Mnichově, Vídni, nebo v San Francisku.

V letech 1995–1998 byla ředitelkou Státní opery Praha. Od poloviny devadesátých let působí jako členka poroty Mezinárodní pěvecké soutěže Antonína Dvořáka v Karlových Varech a dodnes se také věnuje výchově mladých talentů. V říjnu 2021 se stala laureátkou Ceny Thálie za celoživotní mistrovství v opeře.

V předvečer Disputací Eva Randová zhlédla představení opery Nabucco v rámci Operního týdne, v němž vystoupil i její žák Andrij Kharlamov. Ten se oproti původnímu očekávání nemohl Disputací zúčastnit, zato vystoupila její žačka Diana Horká, kterou Kutnohořané znají již z koncertů pořádaných klubem rodáků. I tentokrát ji na klavír doprovodil Zdeněk Filipec.

Eva Randová zavzpomínala na pěvecké začátky, na vystoupení na světových operních scénách a na spolupráci s nejlepšími sólisty a dirigenty.  Ve vynikající kondici fyzické i duševní se udržuje sportem (jako plavkyně se kdysi dostala do českého národního mužstva) a jak říká, především prací s mladými lidmi při výuce, při soutěžích a seminářích. Potvrdila pověst osobnosti pevných uměleckých i životních názorů a postojů. Publikum si získala svou bezprostředností, takže ji opakovaně odměnilo spontánním potleskem.

Vlastislav Navrátil, Klub rodáků a přátel Kutné Hory, foto: Miroslav Perný

V závěru pořadu moderátor Vlastislav Navrátil avizoval zářijové Disputace s varhaníkem Viktorem Darebným ve čtvrtek 12. září, při kterých představí trojí varhany v chrámu sv. Jakuba.

Pozval přítomné také na 31. festival Ortenova Kutná Hora, který se uskuteční tradičně o prvním víkendu září, tj. 6.– 8.9.2024. Hostem festivalu bude mj. spisovatelka Kateřina Tučková nebo fotograf Bohdan Holomíček.

Zavřít menu