Nabídka kulturních akcí v Kutné Hoře na tento víkend je vcelku bohatá. Navíc to skoro vypadá, že už vážně začalo jaro. Takže po procházce jarní přírodou můžete zamířit třeba do GASK na výstavu Obrazy za obrazy. Nebo taky docela jinam. Prostě, neseďte doma, běžte na výstavu, do kina, na koncert! ………………………………………………………………………………………………

Městské Tylovo divadlo

12. 4. | 19:00 hod.

Jubilejní sezóna – BLBEC K VEČEŘI – Francis Veber, Divadelní sdružení Mimochodem, Ledeč nad Sázavou.
Sarkastický a škodolibý vydavatel Pierre pořádá s přáteli opulentní večeře, na kterých se vždy baví na účet pozvaného blbce. V této roli se má ocitnout i „blbec“ Francois. Jak to ale dopadne, když takovýto host zasáhne přímo do života zhýralého Pierra? Podcenit nepřítele se nevyplácí, ale podcenit blbce? To může mít následky přímo nedozírné. Hrají: Filip Ženíšek, Roman Machala, Tereza Dvořáková, Radek Vaněček, Markéta Sýsová a  další.
Vstupné: 50,- Kč

 

Kino Modrý kříž

12. 4. | 19:00 hod.

PŘÍBĚH MÉHO SYNA, Itálie, drama, 127 min., vstupné 100 Kč, do 15 let nevhodný, s titulky.
Svobodná matka Gemma přijíždí se svým dospívajícím synem Pietrem do Sarajeva, aby poznal zemi, ve které se narodil. Před 16 lety ji museli kvůli bosensko-srbské válce opustit. Gemma se tak vrací do míst, která v ní probouzejí dávné vzpomínky. Před lety se tu zamilovala do Diega, Pietrova otce. Tehdy zoufale toužili po dítěti, Gemmě se však nedařilo otěhotnět. Společně našli řešení, kterého Gemma poté trpce litovala. Hrají: Penélope Cruz, Emile Hirsch, Jane Birkin, Mira Furlan, Saadet Aksoy, Branko Djuric. Režie: Sergio Castellitto.

13. 4. | 19:00 hod.

JACK A OBŘI, 3D, USA, dobrodružný, 114 min., vstupné 120 Kč, mládeži přístupný, český dabing.
Když mladý farmářský dělník náhodou otevře bránu dělící náš svět od hrůzostrašných obrů, vzplane nanovo starodávná válka. Obři po dlouhých staletích vtrhnou na Zemi a snaží získat zpět území, o která v minulosti přišli. Mladý Jack se jim v tom snaží zabránit a je tak přinucen vybojovat nejtěžší bitvu svého života. V boji za království, jeho obyvatele a lásku statečné princezny čelí nezadržitelnému přívalu válečníků, o kterých si až dosud myslel, že existují pouze v legendách … a sám tak má příležitost stát se legendou. Hrají: Ewan McGregor, Nicholas Hoult, Stanley Tucci, Bill Nighy, John Kassir, Eleanor Tomlinson. Režie: Bryan Singer.

14. 4. | 19:00 hod.

NERADA RUŠÍM, Dánsko, drama, 90 min., vstupné 80 Kč, do 15 let nevhodný, s titulky.
Helena je mladá sympatická dívka s poněkud výstředním chováním. V jejím životě ji trápí pouze jedna věc. Ráda by zjistila, kdo je její biologický otec, kterého ve svém dětství postrádala. Rozhodne se svým psem – matčiným miláčkem tuto bizarní situaci řešit. Její hledání a obrovské očekávání ji zavede do kdysi slavného, dnes zchátralého, kodaňského divadla plného podivných existencí. Z bankrotu a tvůrčí krize může divadelníky vyvést pouze premiéra lehce šílené hry, do níž je angažován Helenin pes. Hrají: Nicolas Bro, Lotte Andersen, Stine Stengade, Peter Gantzler, Sara Hjort Ditlevsen. Režie: Henrik Ruben Genz.

 

Koncerty, klubová scéna, plesy

12. 4. | 20:00 hod. STO ZVÍŘAT, Planet Music Club
Vstupné: 200,- Kč předprodej, 250,- Kč na místě; předprodej – Infocentrum, Palackého nám. 388, Kutná Hora, Infocentrum Kolín, Infocentrum Čáslav

13. 4. | 19:30 hod. LENKA FILIPOVÁ – CONCERTINO, Chrám sv. Barbory.
Komorní pořad věnovaný klasické kytaře, který přinese výběr z klasických desek Concertino I, II, III, nabízí také úpravy lidových písní pro klasickou kytaru od Milana Tesaře a zpěv, keltské balady s irskou harfou se zpěvem a ukázky z Lenčiných šansonových písní. Koncert má 2 hudební hosty: Jindřich Koníř (klavír + úpravy pro symfonický orchestr), Sean Barry (irská harfa). Vstupné: 349,- Kč v předprodeji, na místě +50 Kč; předprodej – Infocentrum Palackého nám. 377, K Hora, Infocentrum „Domeček“, Barborská 52, Kutná Hora.

13. 4. | 21:00 hod. PRVNÍ HOŘE  –  HC TRAMP, Česká 1 Music club – www.ceska1.cz
PRVNÍ HOŘE /punk – psychedelic – jazzový kabaret/. Koncert kapely, která je držitelem několika prestižních hudebních cen „Anděl 2009“ za hudební album a literární ceny „Břitva 2011 v kategorii „Album desetiletí“ www.bandzone.cz/prvnihore . HC TRAMP / country – psychedelic, hudební objev, kytarista a zpěvák, muzikat  se svérázným nadhledem na svět a cestovatel vlakem na koncerty. www.banzone.cz/hctramp . Vstupné: 130,- Kč

13. 4. | 21:30 hod. DJ Martinez, Restaurace Palma – www.palma-kh.cz
Diskotéka pro všechny věkové kategorie ve stylu hitů 80., 90. a současných let. Vstup zdarma.

 

Dům dětí a mládeže

12. 4. Jarní spaní s výletem

Sraz v 17:00 hod. – turnaj v BINGU, společenské hry, 13. 4. – výlet na hřiště do Zruče nad Sázavou. Zápisné: 200,- Kč. Info.: Bc. Michal Smrkovský

13. 4. | 9:00 hod. Keramická sobota
Zápisné: 150 – 200,- Kč /dle materiálu/. Info.: Bc. Z. Pellerová 723153834

 

Výstavy

25. 3. – 21. 4. KŘÍŽOVÉ CESTY V KRAJINĚ, Kostel sv. Jana Nepomuckého.
Fotovýstava o výtvarném ztvárnění poslední cesty Ježíše Krista.

7. 3. – 14. 4. NOVÉHO? NIC NOWEGO? Galerie Felixe Jeneweina, Vlašský dvůr, Havlíčkovo nám. 552, 284 01 Kutná Hora. Současné polské umění.
www.gfj.kh.cz

8. 5. 2010 – 8. 5. 2013 SBÍRKA 1 2 3, Galerie Středočeského kraje, Jezuitská kolej. Kurátorka výstavy Marie Bergmanová.

25. 11. 2012 – 30. 9. 2013 VIDEOBOX 2012 – VIDEOGAMES, MIROSLAV HAŠEK, Galerie Středočeského kraje, Jezuitská kolej. Prostor pro prezentaci současné videoartové tvorby. Představení nejzajímavějších experimentálních filmů a videí diplomantů vysokých uměleckých škol ČR. Kurátorka Veronika Marešová.

24. 2. – 30. 6. MICHAL ŠKAPA- PIXA, Galerie Středočeského kraje, Jezuitská kolej.
Whitebox- představí grafický design expresivního writera a českého současného umělce Michala Škapy. Jeho „site specific“ realizace PIXA zpracovává vliv vizuality ulic velkoměstských periferií na písmo a grafiku. Pracuje s fenoménem specifické odnože graffiti PIXACAO z Brazílie, které je zajímavou kombinací latinky, tvarosloví log heavymetalových kapel a starogermánských run. Tento streetartový letrismus transformuje do vlastního svébytného fondu a aplikuje v rukopise svých vizuálů webových návrhů, pozvánek, plakátů i outdoorových grafických projektů.

24. 2. – 30. 6. AMAR MULABEGOVIČ – INTERVENCE, audiovizuální instalace bosenského umělce žijícího v Čechách. Výstava bude mít dvojfázovou modifikaci. První část výstavy bude prezentována v prostorách lázní. Od dubna proběhne navazující světelná a zvuková intervence v barokní lékárně.

24. 2. – 30. 6. KAREL ŠTĚDRÝ – NEOMONDRIAN, Galerie Středočeského kraje, Jezuitská kolej. Karel Štědrý v cyklu Neomondrian (od roku 2011) pokračuje v tradiční disciplíně malby prostřednictvím odkazů k modernistickým vzorům, jejichž principy transformuje do nových forem a významů. Vychází přitom i ze zkušenosti streetartu, z prostředí graffiti, ovlivněného pop artem a komiksem.

7. 4. – 31. 7. ARTISTS FOR TICHÝ – TICHÝ FOR ARTISTS, český fotograf z Kyjova Miroslav Tichý (1926 – 2011) se stal světoznámým nejen svými postoji – odmítal prodávat své práce a starat se o uměleckou kariéru – ale i velice oblíbenou a obdivovanou postavou mezi ostatními umělci. Ti ho navštěvovali a vyměňovali si s ním díla. V této výměně pokračoval sběratel a podporovatel Miroslava Tichého, Roman Buxbaum. Tak vznikla ojedinělá sbírka mezinárodního umění, ve které se nacházejí práce významných umělců jako je Richard Prince, Rosemarie Trockel, Lowrence Weiner, Neo Rauch, Thomas Ruf ale i mladších tvůrců Andy Hope, Fabian Marti nebo Andro Wekua. Ojedinělou sbírku poprvé představíme celou v Galerii Středočeského kraje – GASK. Kurátorem výstavy bude Zdeněk Felix. Výstavu doprovází rozsáhlá publikace, která může sloužit i jako přehled současného mezinárodního umění.
www.gask.cz

1. 4. – 2. 6. KUTNÁ HORA V OBRAZECH, ČMS – Hrádek
Výstava tvořena ze sbírek ČMS přiblíží vhled města před obnovou jeho nejkrásnějších stavebních památek např. chrám sv. Barbory, Vlašský dvůr, Kamenný dům atd.

1. 4. – 30. 11. PIVOVARY NA KUTNOHORSKU, ČMS – Kamenný dům
Výstava je věnována především zdejšímu intenzivnímu rozvoji pivovarnictví od 19. do poloviny 20. století. Výstavu bude provázet řada interaktivních programů pro školy i dospělé. Pro ZŠ program: „Putování za zlatým mokem“. Pro širší veřejnost proběhnou ukázky vaření piva podle technologií a receptur 16. století s ochutnávkou.

1. 4. – 1. 6. MÓDA 19. STOLETÍ, ČMS – Tylův dům
Ze sbírek ČMS budou představeny dámské šaty, pánské obleky a drobné módní doplňky z 19. století. Výstavu provází interaktivní program pro MŠ, ZŠ a SŠ – „Šaty dělají člověka“.
www.cms-kh.cz

 

 

.

Zavřít menu