Hlavní událostí nadcházejícího víkendu je bezesporu Královské stříbření Kutné Hory, historická slavnost se letos uskuteční již po dvaadvacáté. V pátek také začíná Operní týden, příznivci žánru se mohou těšit na hvězdu první velikosti, Evu Urbanovou. Odpočiňte si od úmorných veder a užijte si krásný víkend! ………………………………………………………..

22. – 23. 6. XXII. KRÁLOVSKÉ STŘÍBŘENÍ KUTNÉ HORY, každoroční gotická slavnost, připomínající slavné tradice královského horního města. Velkolepý scénář slavnosti letos navrací Kutnou Horu do roku 1413.  Program a další informace najdete ZDE.

 

Operní týden Kutná Hora – 17. ročník mezinárodního hudebního festivalu (více ZDE)

21. 6. | 20:00 hod. NOC HUDBY – GALAKONCERT NAPŘÍČ ŽÁNRY, Městské Tylovo divadlo.Na koncertě věnovaném životnímu jubileu kutnohorského rodáka a iniciátora festivalu dirigenta Františka Drse vystoupí spolu se Severočeskou filharmonií Teplice jeho přátelé z divadelního a hudebního světa Felix Slováček, houslový virtuos Pavel Šporcl, operní pěvci, Gabrijela Ubavič (Srbsko) Jan Adamec, Svatopluk Sem, dramatik Antonín Procházka a další. Vstupné s označením místa a řady:  450,- Kč; 350,- Kč

23. 6. | 20:00 hod. MISTŘI BAROKA, Kostel sv. Jakuba. V provedení Collegia 1704, Collegia Voccale a sólistů, zazní díla J. S. Bacha a J. D. Zelenky. Diriguje Václav Lux. Vstupné hlavní loď: 290,- Kč; boční loď a stání: 150,-Kč.

 

22. 6. | 16:00 hod. TINA B. – LETNÍ PÁRTY V GASK. U příležitosti zahájení osmého ročníku festivalu současného umění, věnovanému fascinujícímu světu barev, pořádá Tina B. letní party v prostorách Galerie Středočeského kraje GASK. Přijďte potěšit své smysly poslechem živé hudby, zhlédnutím tanečního vystoupení a barevné performance i vystavovaných děl. Ochutnejte občerstvení namíchané v barvách duhy a zasoutěžte si o hodnotné ceny. Nezapomněli jsme ani na naše nejmenší, pro které je přichystán zajímavý doprovodný program. Kdo je Tina B.?

 

Kino Modrý kříž

Pátek 21. 6. |19:00 hod., PO ZÁNIKU ZEMĚ, USA, akční, 104 min., mládeži přístupný, s titulky. Následkem nouzového přistání se stanou teenager Kitai Raige a jeho slavný otec Cypherem trosečníky na Zemi, tisíc let po katastrofě, která lidstvo donutila ji opustit. Cypher je vážně zraněný a Kitai se musí vydat na nebezpečnou pouť ve snaze vyslat signál o pomoc, na které je nucen čelit nezmapované krajině, zvířatům, která nyní planetu ovládají, a nezastavitelnému mimozemskému stvoření, které při havárii uprchlo. Pokud chtějí mít otec a syn alespoň nějakou naději na návrat domů, musejí se naučit spolupráci a vzájemné důvěře. Hrají: Will Smith, Jaden Smith, Isabelle Fuhrman, David Denman, Zoë Kravitz. Režie: M. Night Shyamalan.

Sobota 22. 6. |19:00 hod., MUŽ Z OCELI, 3D, USA, dobrodružný, 148 min., do 12 let nevhodný, s titulky. Příběh a charakter Supermana je jedním z nejuznávanějších superhrdinů všech dob. Opět se setkáme s postavou mladého žurnalisty Clarka Kenta, který je na Zemi poslán z planety Krypton. Clark se musí stát hrdinou známým jako Superman, nejen aby byl poslední nadějí záchrany, ale také aby ochránil své milované. Hrají: Henry Cavill, Amy Adams, Russell Crowe, Diane Lane, Kevin Costner. Režie: Zack Snyder.

Neděle 23. 6. |17:00 hod., UNIVERZITA PRO PŘÍŠERKY, 3D, USA, animovaný, 109 min., pro děti, český dabing. Už od té doby, kdy byl Mike Wazowski jenom malé monstrum, snil o tom, že se stane úspěšnou příšerkou. A všichni přeci vědí, že ty nejlepší příšerky pocházejí z Univerzity pro příšerky. Ale hned během prvního semestru na univerzitě se začnou Mikeovy plány hroutit, když mu cestu zkříží příšerkovské eso James P. Sullivan, řečený Sulley, který je na strašení přirozený talent. Této dvojici se život na univerzitě i na koleji malinko vymkne kontrole a jejich soutěživost je dovede až k vyhazovu z elitního univerzitního strašícího programu. A aby to bylo ještě horší, Mike i Sulley si uvědomí, že budou muset spolupracovat, pokud budou chtít své průšvihy napravit. Režie: Dan Scanlon

 

Klubová scéna

Music Club Česká 1, www.ceska1.cz

21. 6. | 20:00 hod. EMPTY HEARTS. Po dvou letech se na kutnohorskou hudební scénu vrací členové známé skupiny Bez Dozoru. Uskupení kolem Honzy Mirgy (kytara, melodický vokál), Vítka Coufala (baskytara) a Honzy Kratochvíla (bicí) dalo dohromady zcela novou kapelu se současným hudební soundem, fůzí hudebních směrů a trendů. Jako support před debutem této kutnohorské formace zahrají FORTIX (punk-rock/V. Meziříčí) a CHECKPOINT (crossover/Praha). Vstupné: 100,- Kč

Restaurace Palma, Krátká 13, www.palma-kh.cz

21. 6. | 21: 30 hod. Jořka Nowok

22. 6. | 21:30 hod. Break dance night a DJ Udine; skupina Hollywood Stars Crew

23. 6. | od 14:00 hod. DĚTSKÝ TANEČNÍ DEN SE SKUPINOU Hollywood Stars Crew v zahradě restaurace. Ukázky break dance a výuka základních prvků, soutěže.

 

Výstavy

16. 5. – 14. 6. JOSEF ACHRER – PEKLO MLČÍ, Sankturinovský dům, Palackého nám. 377 (výstavní sál – 1. patro). Josef Achrer je mistrem jinotajných znaků, symbolů, písma. Jeho obrazy odkazují k secesi nejenom již připomenutou razantní prací s barvou, ale také zálibou v ornamentu. A půjdeme-li ještě dál, či spíše hlouběji, najdeme v jeho dílech názvuky Hieronyma Bosche a nepopiratelně i inspiraci ornamentalistikou Zdeňka Sklenáře. www.art-tour.cz

23. 5. – 30. 6. MARTIN KRAJC – OBRAZY, Galerie Felixe Jeneweina – Vlašský dvůr

1.6 – 27. 6. IVAN ČECH (1935 – 2012) – KRAJINY UVNITŘ MĚ, Spolkový dům, Lierova ulice. Vernisáž: 1. 6. od 14:00 hod.

4. – 14. 6. | 9:00 – 16:00 hod. VÝSTAVA O SBĚRATELSTVÍ, Mozaika Kaňk (bývalá základní škola). Setkání se sbírkami sběratelů z Kutné Hory a okolí. Vstupné: 10,- Kč; 8. 6. Bleší trh – tento den je vstup na výstavu zdarma. Pořádá O.S.Kaňk. Bližší informace na tel.: 728 080 794 a na mozaika.kank@centrum.cz

26. 6. – 30. 7. ZUZANA RUMLOVÁ – PETR MIRČEV / OKOUZLENÍ PŘÍRODOU, OKOUZLENÍ KRÁSOU, výstava obrazů, hotel U Kata – Zimní zahrada, Uhelná 596.

11. 4. – 12. 6. PAVEL SUKDOLÁK – BAREVNÉ LEPTY, ArcusGallery, Octárna, Štefánikova 52, Kutná Hora. Součástí výstavy je i bibliofilie Francois Villon, Pavel Sukdolák: Dvojbalada o bláznovství v lásce, se šesti signovanými a číslovanými barevnými lepty a faksimile rukou psaného vyznání Mistra Sukdoláka, která vychází v edici Miraculum Octavum Mundi.

9. 4. – 31. 10. SVÍDNICKÁ KERAMIKA – VÝSTAVA KRAJKOVÉ A REŽNÉ KERAMIKY, Kaple Božího těla.

29. 5. – 23. 6. JIŘÍ D. DOSTÁL – KRESBY & PF (1991-2012), hotel U Kata – Zimní zahrada, Uhelná 596. Výstava představuje 20 let tvorby kutnohorského grafika a výtvarníka Jiřího D. Dostála. Jeho náměty tužkových kreseb a autorských tisků čerpají buď z autorovy fantazie, nebo z historické architektury Kutné Hory a jiných měst. Volnou tvorbu doplňuje výběr unikátních novoročenek.

1. 4. – 30. 11. PIVOVARY NA KUTNOHORSKU, ČMS – Kamenný dům. Výstava je věnována především zdejšímu intenzivnímu rozvoji pivovarnictví od 19. do poloviny 20. století. Výstavu provází řada interaktivních programů pro školy i dospělé. www.cms-kh.cz

8. 5. 2010 – 31.12. 2013 SBÍRKA 1 2 3, GASK. Kurátorka výstavy Marie Bergmanová.

25. 11. 2012 – 30. 6. 2013 IVAN SOBOTKA (1927 – 2008), GASK. Ivan Sobotka absolvoval roku 1951 AVU v Praze. Jeho malby se dobře hodí k rázu Jezuitské koleje – citlivost i blízkost tomuto světu, ale přitom setrvání na svém, skromnost, úspornost. Kurátor Jan Placák.

25. 11. 2012 – 31. 12. 2013 JIŘÍ KORNATOVSKÝ – MEDITACE, GASK. Velkoformátová kresba nazvaná Meditace. Kornatovský si vytváří vlastní svět zduchovnělých forem, nikoliv z tohoto světa, ale ze světa imanentních prostorů a posvátného ticha.

24. 2. – 30. 6. MICHAL ŠKAPA – PIXA, GASK. Whitebox představuje grafický design expresivního writera a českého současného umělce Michala Škapy. Pracuje s fenoménem specifické odnože graffiti PIXACAO z Brazílie, které je zajímavou kombinací latinky, tvarosloví log heavymetalových kapel a starogermánských run.

24. 2. – 30. 6. AMAR MULABEGOVIČ – INTERVENCE, GASK. Audiovizuální instalace bosenského umělce žijícího v Čechách. Výstava bude mít dvojfázovou modifikaci. První část výstavy bude prezentována v prostorách lázní. Od dubna proběhne navazující světelná a zvuková intervence v barokní lékárně.

24. 2. – 30. 6. KAREL ŠTĚDRÝ – NEOMONDRIAN, GASK. Karel Štědrý v cyklu Neomondrian pokračuje v tradiční disciplíně malby prostřednictvím odkazů k modernistickým vzorům, jejichž principy transformuje do nových forem a významů.

7. 4. – 31. 8. IMAGES FOR IMAGES / ARTISTS FOR TICHÝ – TICHÝ FOR ARTISTS, GASK. Český fotograf z Kyjova Miroslav Tichý (1926 – 2011) se stal světoznámým nejen svými postoji – odmítal prodávat své práce a starat se o uměleckou kariéru – ale i velice oblíbenou a obdivovanou postavou mezi ostatními umělci. Ti ho navštěvovali a vyměňovali si s ním díla. V této výměně pokračoval sběratel a podporovatel Miroslava Tichého, Roman Buxbaum. Ojedinělou sbírku poprvé představujeme celou v GASK.

20. 4. – 30. 6. MARTIN MAREK – MUSÍ SE TO OPAKOVAT, GASK.

Komorní soundscape instalace „Musí se to opakovat“ vnáší do původního barokního sklepení galerie zneklidňující smyčku s výraznou basovou linkou naléhající na divákův srdeční rytmus. Mámivé bloudění mezi slastí a strastí doby a afektivní patos nesoucí významové prvky barokní emocionality jsou ústředním tématem zvukového experimentu Martina Marka.

28. 4. – 30. 6. MARIA PIA SEVERI – BENÁTKY VĚČNÝ SEN, GASK. GASK ve spolupráci s Art for public, uvádí výstavu tematické série fotografií, která přinese do historického centra středočeského města jedinečnou atmosféru benátského karnevalu. Výstava se koná pod záštitou Italského velvyslanectví v Praze a jeho excelence ambasadora Pasquala D. Avina a talského kulturního institutu v Praze.

www.gask.cz

 

.

 

Zavřít menu