Kamenné výšivky dnes již válkou zničených domů v Nové Kachovce přenesla na textil. K vidění ve Spolkovém domě budou do 24. března

Kamenné výšivky Nové Kachovky na textilu. To je název nové výstavy ve Spolkovém domě, která byla zahájena vernisáží 22. února. Pořádá ji město Kutná Hora k připomínce již dva roky trvající ruské agrese na Ukrajině. Představuje díla ukrajinské umělkyně Táni Bolharové, která pro zachování kulturního dědictví Ukrajiny přenesla zdobené typické ornamenty dnes již válkou zničených domů v Nové Kachovce na gobelíny a textilní panely. Výstava Kamenné výšivky Nové Kachovky na textilu potrvá ve Spolkovém domě do 24. března a její součástí je doprovodný program.

Vernisáž výstavy se 22. února konala za účasti autorky Táni Bolharové, starosty města Lukáše Seiferta,  chargé d´affaires Velvyslanectví Ukrajiny v ČR Vitalije Usateho, a dalších vzácných hostů. O hudební zážitek při vernisáži se postaraly Svitlana Špička (banduro a pianino), Nikola Luňáková (zpěv), Viola Dlouhá (kytara).

Starosta Lukáš Seifert připomenul předcházející výstavu ve Spolkovém domě, věnovanou Janu Palachovi a 55. výročí od jeho smrti. Ten se na protest proti okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy zapálil. „K útokům ruských vojsk na chersonskou oblast a novou Kachovku došlo 24. února 2022,“ konstatoval starosta. V Kutné Hoře našlo úkryt před válkou okolo 1100 lidí z Ukrajiny.

Výstava Kamenná výšivka Nové Kachovky na textilu je podle slov Vitalije Usateho unikátní výtvarný projekt, který hraje důležitou roli v zachování kulturního dědictví Ukrajiny. „Ruská válka proti Ukrajině je zaměřená na zničení ukrajinské kultury, předmětů kulturního dědictví, literatury, jazyka. Jsme svědky toho, jak nepřítel nemilosrdně ničí ukrajinská muzea,“ řekl a doplnil, že je vděčný za to, že autorka svým dílem šíří ukrajinskou kulturu do světa. „Výšivky jsou symbolem krásy a národní identity ukrajinského lidu,“ dodal a poděkoval všem za podporu a solidaritu s Ukrajinou.

Autorka výstavy Táňa Bolharová promluvila o svém životě, o své rodině. Před ruskou agresí musela uprchnout hned dvakrát. Nejprve z okupovaného Krymu, kde žila až do roku 2014 se svými rodiči a synem. Vystřídali několik míst, až se v roce 2016 usadili v Chersonu. „Tam jsem si o dva roky později otevřela keramické studio, kde jsem pořádala keramické kurzy pro děti a také pro děti s autismem. S rodiči jsem byla v telefonickém kontaktu, zemřeli v roce 2020,“ řekla Táňa Bolharová. Když začala v únoru 2022 válka, oblast, kde našla svůj nový domov, se stal terčem prvních útoků ruských vojsk. Chersonská oblast a Nová Kachovka jsou blízko Krymu. Se synem uprchla do Sofie v Bulharsku v době, kdy byl Cherson již okupován. „Ocitla jsem se v Sofii bez své keramické hlíny, tvůrčí proces je pro můj život velice důležitý. A tak jsem si našla na internetu techniku vyšívání, začala se ji učit a naučila,“ popsala cestu, které ji přivedla k této výtvarné technice. „Chtěla jsem alespoň něčím přispět k tomu, abych pověděla o své zemi. Většina z těch domů dnes již neexistuje. Proto jsem se snažila uchovat jejich krásu právě na těchto vyšívaných plátnech,“ dodala výtvarnice.

Dagmar Ostřanská, vedoucí odboru kultury, školství a cestovního ruchu, která překládala slova autorky z ukrajinštiny, pozvala veřejnost na doprovodný program k výstavě. Více na webu města Kutné Hory, webu Kutnohorských listů.

pra

DOPROVODNÝ PROGRAM:

5. 3. | 10:00 – 17:00 hod.

DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ CENTRA NA PODPORU INTEGRACE CIZINCŮ

Hornická 642, Kutná Hora

Představení služeb centra, kvízy a hry pro děti, kreativní dílny, tradiční ukrajinské občerstvení, neformální besedy se spolupracovníky z Ukrajiny.

7. 3. | 17:00 hod.

TVÁŘÍ V TVÁŘ: Žijí mezi námi

Spolkový dům

Beseda s lidmi, kteří k nám utekli před válkou na Ukrajině a řada z nich se během dvou let stala nejen našimi sousedy, ale často i přáteli. Jak se jim u nás žije? Besedy se zúčastní pedagožka z univerzity v Chersonu, konzervatoristka z Doněcka, lidé z Mariupolu a další hosté. O své zkušenosti z letního kempu pro mládež v Zakarpatí se podělí studenti z Kutné Hory.

19. 3. | 10:00 – 17:00 hod.

DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ CENTRA NA PODPORU INTEGRACE CIZINCŮ

Hornická 642, Kutná Hora

Představení služeb centra, kvízy a hry pro děti, kreativní dílny, tradiční ukrajinské občerstvení, neformální besedy se spolupracovníky z Ukrajiny.

21. 3. | 17:00 hod.

NEZÁVISLÍ DOBROVOLNÍCI Z KUTNOHORSKA: přímá pomoc válkou zasažené Ukrajině

Spolkový dům

Beseda o projektu ambUAlance – Sanitka pro Ukrajinu a dalších plánech na podporu Ukrajiny.

 

Výstava Kamenné výšivky Nové Kachovky na textilu potrvá ve Spolkovém domě do 24. března.

 

Psali jsme:

 

Zavřít menu