Krajská výtvarná soutěž KUNSTKAMERA a edukační programy k výstavě Evy a Jana Švankmajerových v GASK

„Moje filmy přitahují diváky, kteří ještě nezabouchli dveře za svým dětstvím a nenechali si pragmatickou civilizací vymlátit z duše imaginaci.“

Jan Švankmajer

V letošním jubilejním roce představí Galerie Středočeského kraje celoživotní dílo světově proslulého umělce Jana Švankmajera a jeho manželky Evy. Výstava DISEGNO INTERNO, která se koná v roce 90. narozenin Jana Švankmajera, představí všechny tvůrčí oblasti, do kterých tento český surrealista zasáhl. Důležitou součástí expozice bude také prezentace malířského díla autorovy manželky Evy Švankmajerové. Výstavu doprovodí série přednášek, filmových projekcí a komentovaných prohlídek. Lektorské centrum GASK nabídne programy pro školy, animační workshopy a výtvarné dílny pro rodiny s dětmi. Výstavě DISEGNO INTERNO bude také věnována krajská výtvarná soutěž KUNSTKAMERA, do které se mohou zapojit žáci základních a středních škol.

Jan Švankmajer se přísně vyhýbá označování vlastní osoby za umělce a své tvorby za umění. Souvisí to s jeho přijetím surrealismu, neboť surrealismus není umění, ale způsob myšlení, životní postoj, novodobá alchymie. Jan Švankmajer je vnímán jako významný tvůrce na poli kinematografie, výtvarného umění, literatury a divadla. Sám žádný z těchto výrazových prostředků neupřednostňuje. Vše se v jeho díle propojuje a tvoří jeden celek. Dne 3. března otvírá GASK výjimečnou výstavu DISEGNO INTERNO – Eva Švankmajerová / Jan Švankmajer, která vznikla ve spolupráci autora, GASK a společnosti Athanor. Veřejnost bude moci výstavu zhlédnout do 4. srpna 2024.

Lektorské centrum GASK připravilo k expozici edukační programy pro školy. Pro mateřské školy a žáky prvních tříd základních škol je určen program OBRÁZKOVÝ LEXIKON PANA JANA, který je tematicky zaměřen na tvorbu koláží. Pro žáky druhých až pátých tříd je určen program 1-2-3 ENCYKLOPEDIE, během něhož se naučí technikou koláže vytvořit variabilní zvířetník inspirovaný Bilderlexikonem Jana Švankmajera. Pro studenty šestých až devátých tříd je připraven workshop animace KUNSTKAMERA, inspirovaný výstavou DISEGNO INTERNO. Studenti středních škol pak mohou přijít na komentovanou prohlídku expozice. Detailní informace k programům jsou k dispozici na www.gask.cz/vzdelavani.

GASK spolu se Středočeským krajem navíc vyhlašuje krajskou výtvarnou soutěž inspirovanou výstavou manželů Švankmajerových. Soutěž KUNSTKAMERA je cílena na výtvarné pedagogy, kteří se mohou se svými žáky nebo studenty vydat do světa surrealismu a pátrat v inspiračních zdrojích světově proslulého tvůrce Jana Švankmajera a jeho ženy Evy. Cílem soutěže je vytvořit koláž, film nebo animaci a zaslat je do dubna do GASK elektronicky nebo poštou. Soutěž probíhá  v osmi kategoriích. V každé kategorii budou vyhlášeny tři vítězné práce z každé výtvarné oblasti – plošné práce a multimediální práce jak mezi jednotlivci, tak mezi skupinami. Slavnostní vyhlášení výsledků za účasti představitelů Středočeského kraje se uskuteční 28. května 2024. Nejlepší práce budou vystaveny v GASK do 16. června 2024. Výherci se mohou těšit na zajímavé a hodnotné ceny. Více informací na www.gask.cz/vzdelavaci-program/kunstkamera-krajska-vytvarna-soutez/ .

Záštitu nad projektem KUNSTKAMERA převzala hejtmanka Středočeského kraje Mgr. Petra Pecková.

Alena Sedláčková, GASK

Zavřít menu