Výstava malíře Karla Štědrého se uskuteční v prostoru pro mladé umělce Projectroom v Galerii Středočeského kraje od 24. února do června letošního roku. Práce z cyklu Neomondrian – Stříhanky (2013) rozkládají a znovu konstruují obraz, plasticitu řeší v dvourozměrném prostoru, naproti tomu plastiky naopak převádí do plochy.

 

Tvorba Karla Štědrého není pro Kutnohořany úplnou neznámou, tehdy pětadvacetiletý, čerstvý absolvent pražské VŠUP, byl nejmladším účastníkem sympozia Jenewein – Kutná Hora v roce 2010.

„Štědrý není figuralistou ani vypravěčem, je barevným pozitivistou. Jeho malířský projev se ztotožňuje výhradně s abstraktní formou. Přes určité snahy o předmětnost zvláště v počátcích studia bylo patrné, že hlavní jeho devizou je excelentní smysl pro barvu, který si udržel i později, kdy klade stále více důraz na abstrahované formy,“ řekl o žákovi Stanislava Diviše v zahajovacím proslovu při vernisáži výstavy účastníků sympozia ředitel GFJ Aleš Rezler.

Aktuální expozice v prostoru Projectroom nabídne nejnovější Štědrého práce, odkazující k modernismu 20. století, současně s hip-hopovou subkulturou a grafitti. Malíř se zde profiluje jako přemýšlivý a odvážný kolorista, který se odkazuje jak ke geometrické abstrakci, tak i k velkoměstskému sprejerskému gestu. Cyklus Neomondrian  je inspirována dílem holandského průkopníka abstrakce Pieta Mondriana.

(jok)

Zavřít menu