Kinematograf bratří Čadíků nabídl na Palackého náměstí hudební i filmové produkce, pobavil i pomáhal

Spoustu filmové a kulturní zábavy přinesl na Palackého náměstí slavný Kinematograf bratří Čadíků, který do Kutné Hory zavítal od 30. června do 2. srpna. Letošní již 5. ročník filmových produkcí a hudebního léta na Palackého náměstí vyvrcholil v pátek 2. srpna filmem „Po čem muži touží“. Dobrovolným vstupným přispěli diváci částkou celkem 35.770 korun, která putuje na Konto Bariéry. Organizátoři děkují všem, kteří přispěli, sponzorům, mediálním partnerům a Městu Kutná Hora.

Před samotným promítáním zpestřovaly čekání na filmové produkce různé kapely a dodávaly Palackému náměstí pohodovou atmosféru. Na programu byla pestrá škála filmových žánrů. Od pohádky Čertí brko přes romantický thriller Hastrman, drama komedii Chata na prodej, až po rodinnou komedii, Po čem muži touží. Na své si tedy mohli přijít mladší i starší fanoušci filmu.

V České republice funguje tento projekt již od roku 1992, kdy se ovšem nazýval jako P+P mobil kino. Josef a Pavel Čadíkové, vybaveni pojízdnou maringotkou, projekčním zařízením a vlastnoručně vyrobenou konstrukcí na zavěšení promítacího plátna, cestovali po moravském venkově a brzy si získali divácké sympatie. Kromě putování po celé České republice podnikli i několik cest do zahraničí. Například do Maďarska, Ukrajiny, Ruska, Běloruska, Německa, Francie, Belgie, Holandska… Kinematograf si tedy získal značnou popularitu a Čadíkové se dodnes stávají součástí tradičních filmových festivalů jako je Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary, Mezinárodní festival filmů pro děti a mládež Zlín, Hrnec plný smíchu a mnoho dalších. Vstupné je dobrovolné a utržené peníze putují na různé dobročinné organizace. Bratři Čadíkové tímto gestem pomohli zlepšit nejeden lidský život. Letos jdou peníze na Konto Bariéry.

Josef Stanislav Treml

Foto: Lukáš Bečán

Zavřít menu